Radio Velenje od jutri dalje ves dan

15. maj 2021 bo pomemben mejnik v razvoju Radia Velenje, saj mu je uspelo po dolgoletnih prizadevanjih pridobiti lastno 24-urno frekvenco in na ta dan bo ta tudi zaživela. V prihodnje nas boste lahko poslušali na že poznanem oddajniku Plešivec, na frekvenci 107,8 MHz, ne bo pa nas več na frekvenci 88,9 MHz.

Še naprej ostajamo informativni radio, z usmeritvijo je, da do vas preko radijskih valov kar najhitreje prenesemo vse kar se pomembnega dogaja v lokalnem, pa tudi širšem okolju., da vam podamo kar najbolj verodostojne informacije in vam ponudimo dovolj sogovornikov, da si laže oblikujete svoja mnenja. Celodnevno oddajanje nam bo ob tem omogočilo, da bomo lahko v program vključevali tudi več zabavnih vsebin in dobre glasbe, da bomo lahko torej še v večji meri skrbeli tudi za vaše dobro razpoloženje. Še bolj kot doslej vas bomo vabili k sodelovanju v kontaktnih oddajah, veseli pa bomo tudi vseh vaših informacij, ki bi lahko obogatile program. Seveda bomo svojo vlogo dobrega lokalnega informatorja sedaj lažje uresničevali, saj vam bomo lahko hitreje prenašali aktualne novice. Želimo si, da bo manj slabih in več dobrih, veselih novic. Recimo takšna, da je epidemije konec.

Moderatorji Radia Velenje se razširjenega programa zelo veselijo. Zbrali smo nekaj njihovih misli.

Mitja Čretnik: 24-urni program prinaša nove izzive

Želja po celodnevnem oziroma 24-urnem programu je bila med vsemi, ki ustvarjamo program Radia Velenje, verjamem pa, da tudi med našimi zvestimi poslušalci, prisotna že vrsto let. Verjetno že od samega začetka oddajanja velenjskega radia. Odkar tudi sam na svoj način prispevam k podobi Radia Velenje, tega pa je že skoraj 29 let, si je ta vedno delil programski čas še z eno radijsko postajo. Najprej je bil to Koroški radio, nato Radio Alfa in nazadnje Radio Center.

Po dolgih letih prizadevanj nam je zdaj končno uspelo in od 15. maja bo Radio Velenje oddajal celodnevni program. To nas seveda navdaja z dobrimi občutki, saj le na ta način lahko zaokrožimo naš program v smiselno celoto in z njim nagovarjamo naše ciljno občinstvo. Delitev programskih pasov, še posebej z radijskimi postajami različnih formatov, ki proizvajajo drugačne programske vsebine in nagovarjajo drugačno občinstvo, je vse prej kot dobra rešitev.

A žal drugače ni šlo. Seveda se zavedamo, da 24-urni program prinaša tudi nove izzive – organizacijske, kadrovske, tehnične in programske – in da nas čaka veliko dela. A se veselimo in si želimo, da bi nam uspelo s privlačnimi vsebinami, zanimivimi lokalnimi informacijami in dobro glasbo zadovoljiti naše zveste poslušalce in razširiti krog poslušalcev še na nove.

Igor Kukovec: Še enkrat bi bil moderator

Na Radiu Velenje delam že 23 let in v bistvu je bil to moj prvi stik z mediji in medijskim svetom. Spomini so lepi, veliko novih prijateljstev, poznanstev se je v tem času stkalo. Na programu sem zadnjih nekaj let ob ponedeljkih in sredah popoldne in veseli me, da bo program po novem potekal še malo dlje oz. da ga bo več.

Verjamem, da lahko zgodbo uspešno nadaljujemo še mnogo let. V teh letih, kar delam na Radiu Velenje, sem se tako navadil popoldanskih terminov, da mi, če nisem na radiu, kar nekaj manjka. S sodelavkami in sodelavci smo dober tim, se dobro razumemo in upam, da se bo to tako tudi nadaljevalo. Če bi me pri 18 letih vprašali, kaj bi rad počel, ko odrastem, bi odgovoril, da točno to, kar počnem zdaj, radijsko moderatorstvo.

Karolina Destovnik: Moderiranje me osrečuje

Radijsko delo je nekaj vabljivega, nekaj izpolnjujočega in včasih celo osrečujočega, seveda za tistega, ki se teh reči ne boji. Človeka, ki se mu je zapisal in predal, prevzame za vse življenje. Pravzaprav te priklene nase, z nevidno, neskončno, podatkovno verigo, za nedoločen čas. V tebi ostane svet mikrofonov, zvočno izoliranih studiev, slušalk, reglerjev, vedno “letečih oz. hitečih” novinarjev in vsega, kar te na radiu obdaja vsak trenutek. Enkrat radijec, vedno radijec, so mi govorili že v Mariboru pod Pekarsko gorco, in niso se zmotili! To se globoko vpije vate. Je pa po drugi strani to delo izrazito izdajalsko. Če si negotov, če imaš slab dan ali si neobveščen, opremljen s polresnicami, vse to se takoj občuti in sliši.

Radijski medij je nedokončana zgodba, ki jo začnem jaz, kot mnogi pred mano, in jo nadaljuje nekdo drug, ki pride za mano. Izrazito gibljivi, neukročeni časovni dogodki z našo pomočjo odtisnejo medijski svet v lokalno okolje z živo informacijo. Podatki so naše gibalo, ne nazadnje je prav obveščenost tista lačna potreba, s katero lahko posameznik, medijski delavec ali naključni poslušalec vsaj za trenutek poteši globoko hrepenenje po informativni premoči. Podatkovna ekskluzivnost je danes še toliko bolj privlačna lastnost, prav iz razloga, da nam omogoči lokalno in širše STATI INU OBSTATI. Lahko se nadejam, da nam s celodnevno frekvenco, ki prihaja 15. maja, ne bo pretežko nadaljevati, na vseh možnih ravneh, izboljšane zgodbe lokalnega informativno zabavnega, s športom in kulturo opremljenega prostora na 107,8 MHz. Prepuščajmo se mi in upam tudi vi, valovanju sedem dni v tednu, 24 ur na dan.

Urška Kljajič: Delo v medijih te zasvoji

Delo v medijih je posebno delo, ki te, ko se srečaš z njim, prav zasvoji ali pa povsem odvrne. Tako je bilo tudi pri meni, saj sem že v srednji šoli vedela, da je to nekaj, kar bo zagotovo na tak ali drugačen način postalo in ostalo del mojega poklicnega življenja. Časopis in nato še televizija sta bila medija, kjer sem nabirala svoje novinarske in voditeljske izkušnje in oba imata svoj čar. Šele nato sem se srečala z radiem, ki pa najprej ni bil moj najbolj priljubljen medij, kaj šele prva izbira. A sedaj, po nekaj letih dela na radiu, lahko rečem, da je to zagotovo moj prvi medij in prva izbira. Mislim, da me je radijski mikrofon in poseben stik s poslušalci in poslušalkami, ki ga radio ponuja, povsem očaral in zasvojil.

Radijski mikrofon mi predstavlja veliko več kot samo nekaj, v kar prebereš novice ali pa zgolj kakšno zanimivost. Zame je »čarobna palčka z gobico« s katero vzpostaviš poseben odnos s poslušalci na drugi strani, ki ga kreiraš s svojim glasom. Prav zato sem vesela, da Radio Velenje dobiva novo celodnevno podobo, kjer bomo vsi, ki smo del program na Radiu Velenje, še lažje in boljše, skupaj z našimi poslušalci in poslušalkami, v eter pletli in čarali nove radijske zgodbe, za katere sem prepričana, da bodo še dolgo odmevale.

Dragan Berkenjačević: Tehnična izvedba je zelo pomembna

Moja radijska pot se je začela pred mnogimi leti, ko je imel radio prostore še v stolpnici oz. v nebotičniku na Šaleški. Vsi posnetki so takrat nastajali še na trakovih in vse glasbeno slišno smo predvajali še iz “long plejk” ali plošč. Vse smo počeli v bolj neposrednem stiku, z delčki improvizacije in znanja. Delo je tudi zmeraj potekalo v duetu (tehnik in moderator). Danes izvedbo programov opravi ena oseba, jaz sem tehnična podpora za karkoli. V montaži se dogaja marsikaj, tista čarovnija, ki jo lahko poslušalci ujamejo skozi zvočnike domačih radijskih naprav.

Ukvarjam se z montažo prispevkov, oddaj, propagandnih radijskih spotov, dogovarjam se za intervjuje z glasbeniki. Predvsem je naloga režije in montaže, da se vse skupaj kvalitetno in ažurno predstavi. Kaj se bo s celodnevno frekvenco na Radiu Velenje spremenilo? Zagotovo bomo lahko v program vnesli več živahnosti, tudi kakšen nov glas v prihodnje, morda kdaj tudi nočni program. Ne gre pozabiti skupnega nočnega programa regionalnih radijskih postaj SNOP, v katerem smo bili še kako prepoznavni in ki si je slavo priboril prav z rekordno poslušanostjo. Vsekakor pa prinaša sprememba nove tržne pristope. Poslušalcem želim veliko užitkov ob poslušanju našega Radia Velenje tudi v prihodnje.

Mitja Švener:  Komaj čakam, da sedem pred mikrofon

Mislim, da moja ljubezen do radia izvira še iz otroštva, ko sem v svoji sobi imel radijsko postajo, televizije pa še nisem smel imeti. Spomnim se, kako sem vsak teden čakal na svoje najljubše oddaje, da sem jih spet lahko poslušal. Nekaj spominov me iz osnovnošolskih dni veže tudi na Radio Velenje. Zelo rad sem imel film in spominjam se, da sem preko nagradnih iger odšel velikokrat zastonj v kino Velenje, kar je bilo vedno svojevrstno doživetje.

Ljubezen do radia se je ponovno prebudila v študentskih časih, ko sem dobil priložnost ustvarjati na radiu, in od takrat do danes še nisem nehal. Radio mi še sedaj veliko pomeni, zato vedno komaj čakam, da lahko sedem pred mikrofon in nagovorim poslušalke in poslušalce. Veliko mi sedaj pomenijo tudi klici ljudi, ki nas že dolgo poslušajo in pokličejo tudi izven etra, samo, da povedo, kako so in kaj se jim dogaja v življenju. To so posebni ljudje, ki ustvarijo posebno vez s tabo in sem res vesel, da je kar nekaj takšnih, ki vedno radi pokličejo, da pokramljamo. Radio ima posebno moč in res sem vesel, da sem lahko del takšnega ustvarjanja že skoraj celo življenje. Kljub vsem modernim in novim oblikam sporočanja informacij mislim, da bo radio tudi v prihodnosti imel veliko vlogo in že komaj čakam, da ponovno sedem pred mikrofon, da se spet slišimo!

Željka Gaber: Upam, da bo še dolgo tako!

Ta hip sem na velenjskem radiu radijska moderatorka z najdaljšim stažem. Počnem to, o čemer sem sanjala že kot otrok; širim slovensko besedo, smeh in dobro voljo. Uživam v tempiranih sobotnih jutrih, pa tudi kakšna malo bolj umirjena nedelja v družbi poslušalcev se mi kdaj prileže.

Moje življenje je včasih malo kaotično, a je to posledica dejstva, da sem tipična strelka; eksplozivna, nestrpna, vedno se mi nekam mudi, vse me zanima, vedno počnem sto stvari naenkrat. Zato je včasih dan malo prekratek in jutro prehitro; a vsako soboto zjutraj brez budilke skočim pokonci in odhitim v studio. In upam, da bo še dolgo ostalo tako …

Vesna Glinšek: Tooo jaaaa, končno!

Točno tak je bil moj odziv, ko sem na drugi strani slušalke v telefonu zaslišala besede. »Vesna, čez mesec dni bomo začeli oddajati 24 ur na dan!« Zakaj? Ker na radiu in z radiem preprosto uživam. Tisti, ki me poznajo, vedo, da rada veliko govorim, da imam rada glasbo, da uživam v družbi ljudi, da sem navdušena nad raznolikostjo dela in predvsem, da sem polno zaposlena.

Kljub temu sem z veseljem v svoj urnik dodala še en radijski termin – upam, da mi bo še naprej uspelo usklajevati dve moji veliki ljubezni – delo s konji in delo na radiu. »Kjer je volja, tam je pot,” pravijo, zato se že veselim novih izzivov, ki jih prinaša vsak dan posebej. Bodite z nami, sproščeno in zabavno bo.«