Praznujejo že 61 let

Velenje – 29. novembra 1960 je gledališki zastor na odru Doma kulture Velenje prvič razprl svoja krila. Festival Velenje bo ob 61. obletnici delovanja ene najlepših arhitekturno modernističnih stavb v Sloveniji na njenem odru pripravil tri premierne uprizoritve: gledališko predstavo Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, balet Možiček v koprodukciji Hiše kulture Celje, Balkan Dance Projecta in partnerjev ter za najmlajše predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Nana, mala opica. Velenjska hiša kulture, vedno polna glasbe, besed in korakov, bo tako s tremi različnimi uprizoritvenimi žanri obeležila svoje mnogoletno delovanje in raznoliko ponudbo kulturnih dobrin.

Gledališče Velenje nam bo nastavilo ogledalo z Butalci

Butalci, verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih, je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Svoje mesto si je pojem »butalski« prislužili tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Slavni Butalci se bodo na velikem odru Doma kulture Velenje predstavili v ponedeljek, 29. novembra, ob 19. uri. Pod režijsko taktirko Romea Grebenška in v dramatizaciji Jaše Jamnika bodo posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili še kaj nam nedoumljivega. Bogata zasedba igralcev ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživela najbolj znane prigode iz Butal, ki se jim bodo poleg Tepanjčanov čudili tudi Velenjčani.

Preplet klasičnega in sodobnega plesa

Možiček je prvi in hkrati največkrat izvajani slovenski balet, saj ima v Sloveniji in na tujem kar 32 premierskih uprizoritev s preko 300 ponovitvami.  Prvo slovensko baletno glasbo, tj. baletno pantomimo v enem dejanju, je leta 1900 napisal skladatelj Josip Ipavec. Ob njegovi stoti obletnici smrti bo nova plesna uprizoritev koreografov Aleksandra Ilića in Gjergya Prevazija svojevrsten poklon skladatelju. Preplet klasičnega in sodobnega plesnega izraza na tri Ipavčeve skladbe Scherzo, Triglavska koračnica in Ave Maria bo ob spremljavi seksteta glasbenikov izvedla mednarodna zasedba štirih plesalcev. V Ipavčevemu Možičku bo osrednji motiv ljubezni prikazan v mnogoterih čutnih različicah. Predpremiera bo 2. decembra ob 18. uri na velikem odru Doma kulture Velenje, premiera pa 27. decembra v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Producenti so Festival Velenje, Hiša kulture Celje, Profesionalno združenje baletnih umetnikov, koreografov in pedagogov Srbije, Albanian Dance Meeting ter Balkan Dance Project.

Lutke za najmlajše

Lutkovno gledališče Velenje bo v soboto, 4. decembra, ob 10.30 na malem odru Doma kulture Velenje premierno uprizorilo interaktivno lutkovno-igrano pravljico Nana, mala opica. Nastala je po motivih istoimenske knjige pisatelja Josipa Ribičiča, ki je postavil temelje moderne slovenske pravljice, prav tako pa je zaslužen tudi za razvoj slovenskega mladinskega periodičnega tiska. Pravljica bo otroke in njihove starše opomnila, kako pomembna je naša ljubezen do vseh živih bitij. V današnjem hitrem in do narave brezbrižnem načinu življenja imajo takšna sporočila še večje poslanstvo kot kdaj koli prej. Scenarij, režijo in glasbo za lutkovno predstavo je pripravila Alice Čop, lutke pa bodo oživele v rokah Tajde Podvratnik in Noemi Čop.