Policisti čistijo črni trg pirotehničnih izdelkov

Policisti opažajo, da so petarde vseh oblik in moči tiste, ki jih predvsem mladoletniki nabavljajo na črnem trgu, pri preprodajalcih ali preko spleta in jih neprimerno uporabljajo, pri čemer prihaja do poškodb. Nemalokrat zelo hudih. Močno pokanje pa ne nazadnje pogosto vznemirja občane in pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu.

Zaradi naštetega bodo policisti v decembrskih dneh še posebej pozorni na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih lahko posameznikom izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 €, zasežejo pa tudi pirotehnične izdelke, četudi niso v storilčevi lasti.

Celjski policisti so tako včeraj na podlagi odredbe sodišča, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva, v Celju opravili hišno preiskavo pri dveh Celjanih, ki sta v sorodstvenem razmerju. Eden od njiju je mladoleten.

Pri hišni preiskavi so našli in zasegli tudi nekaj manj kot tisoč petard, in sicer 900 piratk, 90 cober in eno super cobro. Uporaba le teh je zakonsko prepovedana.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva so oba kazensko ovadili. Zoper polnoletnega Celjana so izdali še odločbo v hitrem postopku zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, saj je tako posest kot uporaba pirotehničnih izdelkov, katere glavni efekt je pok, pri nas prepovedana.