Poklon in spoštovanje mag. Ivanu Marinu ml. za njegovo delo

Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega je letošnje praznovanje sedemdesetletnice sklenila s štirimi dogodki: odprli so dve razstavi, preimenovali Veliko dvorano in pripravili koncert.

Podobe s posluhom je naslov razstave portretov zaposlenih v šoli. Za črnobele fotografije, ki krasijo stene po vsej šoli, je poskrbela Ksenija Mikor, oblikoval pa jih je Bojan Pavšek. Direktorica Muzeja Velenje Tanja Verboten je v nadstropju šole postavila razstavo Življenje in delo mag. Ivana Marina. Ksenija Mikor se je po predlogu ravnatelja šole, da bi pripravila fotografije, portrete zaposlenih, odločila za črnobele fotografije ljudi in inštrumentov. Meni, da je vsak človek lep: “Posebej so lepi ljudje, ki zase mislijo, da niso lepi, ki jim je nerodno, da jih kdo fotografira. Mene to privlači in mi je poseben izziv. Za lastnoročne podpise na fotografijah se je odločil Bojan Pavšek. Zaposleni so idejo dobro sprejeli, pričakovala sem več odpora, saj gre za intimno zgodbo vsakega posameznika, zato sem vesela, da so sodelovali skoraj vsi.”

Tanja Verboten je ob ideji za razstavo o mag. Ivanu Marinu ml. ugotovila, da gre za dokaj zahtevno nalogo: “Življenje in delo mag. Ivana Marina ml. je bilo zelo pestro, bogato, zato je bilo težko izpostaviti nekaj izmed mnogih njegovih kvalitet. Nastal je izbor fotografij, časopisnih člankov, priznanj.”

Simbolično so prav na rojstni dan mag. Ivana Marina ml. Veliko dvorano Glasbene šole slovesno preimenovali v Marinovo dvorano, nato pa sta se v njej na koncertu predstavila šolski mlajši pihalni orkester pod vodstvom Lovra Vrzelaka in šolski pihalni orkester pod taktirko Janeza Marina.

V okviru koncerta so si poslušalci ogledali tudi premiero videospota za skladbo Letnice avtorja Mihe Korena, v orkestraciji Tilna Slakana, ki so jo krstno izvedli simfonični orkester, otroški in mladinski pevski zbor ter z vokalom in na klavirju učiteljica Sanja Mlinar Marin na osrednji slovesnosti ob 70-letnici šole v Rdeči dvorani.

Velik poklon delu mag. Ivana Marina ml.

Preimenovanje Velike dvorane v Marinovo dvorano se je v čast zaslugam mag. Ivana Marina ml. za velenjsko glasbeno šolo zdelo zelo primerno in izkazuje spoštovanje do njegovega dela in sledi, ki jih je pustil, je poudaril Boris Štih, ravnatelj glasbene šole, in dodal: “Bil je neusahljiv vir idej, načrtov, uvajanja novih stvari v glasbenem poučevanju in izvajanju tako v Velenju kot v Sloveniji. Bil je član mnogih komisij, ki so prenavljale učne načrte, in drugih pomembnih organizacij. Znal je najti somišljenike, ki so mu pomagali, stali ob strani pri realizaciji njegovih idej. Eden takšnih je dr. Franc Žerdin, nekdanji direktor Premogovnika Velenje, z izjemno afiniteto do glasbene šole. Drugi je arhitekt nove glasbene šole Pavle Šifer. Na tretjem mestu so vsi trije župani zadnjega obdobja, Srečko Meh, Bojan Kontič in Peter Dermol.”

O osebnosti Ivana Marina in njunem odnosu je čustveno spregovoril Matjaž Emeršič, pomočnik ravnatelja, in sklenil: “Bil je moj profesor, moj mentor, moj ravnatelj in tudi moj prijatelj. Je čas, ki daje, čas, ki vzame, čas, ki celi rane, in čas, ki nikoli ne mine. Vesel sem, da je to bil najin čas.”