Pester teden mobilnosti

Velenje, Šoštanj – Začel se je jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Evropski teden mobilnosti Evropejce vsako leto poziva k spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Letos bo s številnimi aktivnostmi v projektu sodelovalo rekordnih 84 slovenskih občin. Občina Velenje v projektu sodeluje že šestnajstič.

V Šoštanju veliko zabave

Letošnji teden mobilnosti izpostavlja vpliv epidemije covida-19 na javno življenje in promet v mestih ter pozitiven vpliv trajnostne mobilnosti na naše zdravje, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

V občini Šoštanj ob tednu mobilnosti pripravljajo kar tri večje dogodke. Jutri, v petek, 17. septembra, ob 18. uri, bosta nastopila Mešani pevski zbor Svoboda in pihalni orkester Zarja: Koncert se bo na Glavnem trgu v Šoštanju začel ob 18. uri.

V soboto bo prav tako ob 18. uri obiskovalce zabavala priljubljena domačinka Irena Vrčkovnik z gosti in ob sodelovanju KUD Ravne.

V nedeljo pa bosta večgeneracijski center Planet generacij in Medgeneracijsko središče Šoštanj pripravila tradicionalni Praznik luči s spuščanjem lučk po Družmirskem jezeru. Prireditev se bo začela ob 20. uri.

Velenje koleščka in vabi na dan brez avtomobila

V Velenju se bo več prireditev ob tednu mobilnosti zvrstilo naslednji teden.

Danes dopoldan so v Vili Bianci pripravili delavnico za starejše z naslovom Zanimive in varne poti našega mesta. Na delavnici so govorili o urejenosti infrastrukture in o problematičnih odsekih na pešpoteh.

Jutri, v petek, 17. septembra, bodo na Vodnikovi cesti ob mostu pri Osnovni šoli Gustava Šiliha med 6. in 8. uro že tretji petek zapored delili brezplačni kolesarski zajtrk za vsakega kolesarja, ki bo pripeljal mimo na svoji poti do službe ali šole.

Omenimo koleščanje, ki bo v torek, 21. septembra, in s katerim želi občina promovirati mestne kolesarske povezave in spodbuditi občanke in občane k pogostejši uporabi kolesa kot prevoznega sredstva po mestu. V torek pa bo dan brez avtomobila 22. septembra. Takrat bo zaprta Rudarska cesta, na njej pa se bodo dogajale različne dejavnosti. Na voljo bodo razne športne aktivnosti, pa spretnostni poligon za vožnjo s kolesom, ogledali si boste lahko lutkovno predstavo Repa velikanka in nastop učencev Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega, telovadili z društvom Šola zdravja, ustvarjali v likovnih delavnicah in si ogledali zanimiv plesni program Plesne skupine Flame&co in še marsikaj drugega.

Ob Evropskem tednu mobilnosti so v MO Velenje pripravili tudi zloženko z naslovom Kako po mestu in okolici brez avtomobila, ki so jo prejela vsa velenjska gospodinjstva.