Otroci naj v vodi uživajo, a naj bodo previdni

Velenje – Ne samo Obala, letošnjo sezono so zelo dobro obiskana tudi jezera. S svojo pestro ponudbo tudi letos vabi goste od blizu in daleč Velenjska plaža, kjer je obisk tudi med tednom dober, med vikendom pa se sploh zbere precejšnje število ljudi, zato sta takrat prisotna dva reševalca iz vode. Mi smo preverili, kako zahtevno je delo reševalca in kakšne lastnosti mora imeti dober reševalec.

Na jezerih je manj izčrpanosti, dehidracije in vročinskih krčev kot na Obali

Aljaž Ramšak delo reševalca iz vode v Velenju opravlja prvo sezono in je prepričan, da je zahtevno toliko, kolikor si ga sam narediš zahtevnega. V vsakem trenutku mora biti reševalec pozoren opazovalec dogajanja, ki v primeru kakšne neprijetnosti ohrani mirno kri. Zelo dobro mora obvladati tehnike prve pomoči v primeru utapljanja, biti pa mora tudi telesno dobro pripravljen in vzdržljiv. Biti mora tudi zanesljiv, odgovoren, discipliniran in človeški. Ramšak razloži, da so v Sloveniji naloge reševalcev opredeljene z zakonom in določajo vzdrževanje reda, opazovanje, preventivno delovanje in reševanje iz vode ter izvedbo prve pomoči.
»Pridobiti moraš zdravniško potrdilo, narediti izpit prve pomoči ter opraviti preizkus usposobljenosti. Moraš znati hitro plavati, tudi pod vodo, reševati iz vode in poznati reševalne prijeme.« Kakšna je razlika med reševanjem na Obali in na jezeru? »Dve sezoni sem delal na slovenski Obali. Razlika je predvsem v tem, da je na Obali bolj vroče in so temperature višje. Na jezerih je ozračje milejše, posledično je med plavalci manj izčrpanosti, dehidracije, vročinskih krčev, tudi kopalcev je manj.«

Največ pozornosti namenjajo otrokom, ki so najranljivejša skupina

Čeprav so nesreče pogosto posledice nepremišljenih dejanj, pa vedno ni tako, saj so kopalci vedno bolj odgovorni. Zavedajo se, da je kopanje v jezeru kljub vsemu na lastno odgovornost in previdnost v vodi ni odveč. »Največ pozornosti namenjamo otrokom, ki so najranljivejša skupina. Vedno moramo spremljati njihovo početje in uporabiti vse zaščitne plavajoče predmete. Ves čas je treba biti skoncentriran. Ugotovil sem recept zase. Pri opazovanju poslušam sproščujočo glasbo, veliko doprinesejo izkušnje, da znaš preceniti, kdaj je situacija resna in kdaj ne.«

Do nezgode lahko pride tudi zaradi precenjevanja lastnih zmogljivosti

Velenjska plaža je del poletnega projekta Naj kopališče v kategoriji naravnih kopališč, v katerem je zmagala že štirikrat, kar pritegne številne kopalce od drugod. »Veliko se dela na promociji, dogodek Pljusk je bil dobro obiskan, kar veliko pomeni. Zato mi je v čast, da lahko delam na takšni plaži, čeprav je delo zaradi večjega obiska otrok zahtevno. Več ko je otrok, več je manjših neprijetnosti in potrebe za prvo pomoč. Hitro se porežejo na skali, padejo itd. Še posebej veliko je zanimanje za vodna igrala, ki so brezplačna. Treba je biti še posebej pozoren pri opazovanju, saj otroci na igralih precej krilijo z rokami in so glasni. Do nezgode lahko pride tudi zaradi precenjevanja lastnih zmogljivosti,« pravi reševalec Aljaž Ramšak.

V primeru utrujenosti plavajte hrbtno

Čeprav je delo reševalca iz vode zanimivo, razgibano, tudi zabavno, se zaveda, da so v kritičnih situacijah pri reševanju iz vode pomembni sekunde in pravilen pristop. Zato kopalcem priporoča, da se v primeru utrujenosti obrnejo na hrbet in plavajo hrbtno, saj se tako najlažje spočijejo.
»Na Velenjski plaži je dobro poskrbljeno za slabše plavalce, ki jim nadenemo rešilni jopič, sploh, kadar se odpravijo na vodna igrala, kjer najpogosteje prihaja do manjših poškodb. Pred dnevi si je deklica zvila gleženj. Na srečo ni bilo nič hujšega, zadevo smo rutinsko rešili, nudili prvo pomoč in reševanje iz vode. Reševali smo tudi kitajskega državljana, ki ni znal plavati in je padel s čolna. Njega smo rešili, njegovega mobitela ne.
Rad bi poudaril, naj starši pazijo na svoje otroke. Če je otrok slab plavalec, ga je treba spremljati in imeti na očeh. Otroci in mladostniki so zelo razigrani, nekateri so tudi slabi plavalci. Tako nanje kot na neplavalce je treba biti še posebej pozoren. Zelo pomembno je, da reševalci prepoznamo osebe, ki bi lahko imele v vodi težave. Včasih že pri obhodu in s kakšno besedo opozorimo na svojo prisotnost, vendar so starši tisti, ki morajo poskrbeti za otroke. Pustimo jim, da se razživijo in naučijo plavati, skakati v vodo, pustimo jim njihovo razigranost in otroškost, pa vendar jih imejmo na očeh,« opozarja Aljaž Ramšak, ki bo v primeru težav priskočil na pomoč in pomagal kopalcem in obiskovalcem Velenjske plaže.