Omikron tudi v Sloveniji

Tudi Slovenija se ni izognila novemu sevu korona virusa, poimenovanem omikron. Omikron so do zdaj dokazali v štirih vzorcih oseb iz osrednje Slovenije. Odkritje omikrona lahko po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja napoveduje celo nov val, zato je potrebno striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje. Kot je še dejal, se bo v najkrajšem možnem času znova sestala svetovalna skupina, pa tudi epidemiološka stroka, ki bo povedala, ali so potrebni dodatni ukrepi.

Posvetovalna skupina se je tudi strinjala s predlogom Evropske komisije, po katerem bi bila veljavnost digitalnega covidnega potrdila za tiste, cepljene z osnovnim cepljenjem, omejena na 270 dni.

Dnevi cepljenja

Med 19. in 23. decembrom bodo po Sloveniji potekali dnevi cepljenja, ko se bo v vseh regijah po državi mogoče cepiti brez predhodnega naročanja. Po napovedih ministra za zdravje bodo takrat vsi dozdajšnji cepilni centri delovali od 8. do 20. ure. V vsaki od statističnih regij bo organiziran tudi po en cepilni center, ki bo odprt od 20. do 8. ure.

V lokalnih skupnostih bodo vzpostavljene mobilne enote v še večjem številu kot do zdaj. Časovnice in lokacije mobilnih enot bodo objavljene v lokalnih okoljih oziroma lokalnih medijih.