Ob dnevu gasilcev nagradili najboljše

Šoštanj, 4. maj – Ob mednarodnem dnevu gasilca, 4. maju, in svetovnem dnevu gasilcev, 8. juniju, so v kulturnem domu v Šoštanju na florjanovo pripravili osrednjo proslavo, na kateri so 20 zaslužnim posameznikom in gasilskim društvom podelili najvišja odlikovanja Gasilske zveze Slovenije.

Gostitelj slovesnosti, šoštanjski župan Darko Menih, je v svojem nagovoru poudaril, da so gasilci ljudje, ki so pripravljeni pomagati v vsaki težki situaciji, pri tem pa tvegajo svoje zdravje in tudi življenje. Poudaril je, da je od leta 1991 gasilstvo z urejeno zakonodajo pridobilo na pomenu in organiziranosti, po sedmih letih je končno urejen tudi status prostovoljnega gasilca. V letu 2021 so se povečala finančna sredstva za sofinanciranje zaščitne in reševalne opreme na 2,6 milijona evrov, sedmi protikoronski zakon pa je zagotovil tudi sredstva za prostovoljna gasilska društva, ki so imela izpad prostovoljnih prispevkov.

Gasilsko odlikovanje 3. stopnje so prejeli Gabriela Brezlan (Škale), Rok Drev (Paška vas), Roman Koren in Štefan Paterneš (Šentilj) ter Tatjana Lihteneker (Topolšica).

Gasilsko odlikovanje 2. stopnje so prejeli Karli Privšek (Velenje) ter Blaž Koren, Robert Krajnc in Peter Rosenstein (Šentilj).

Plamenico 3. stopnje so prejeli Borut Oder (Šale), Dejan Podvratnik (Topolšica) in Kristijan Triplat (Pesje).

Plamenico 2. stopnje je prejelo PGD Bevče ob 70-letnici delovanja. Plamenico 1. stopnje so prejeli Franc Dobnik (Lokovica), Simon Kočevar (Šoštanj), Martin Repnik (Škale) in Boris Špeh (Premogovnik Velenje) ter PIGD Premogovnik Velenje in PGD Šentilj ob 90-letnici delovanja.

Odlikovanje za posebne zasluge je na predlog GZŠD prejel Marjan Verbič iz PGD Paška vas.