Nova sproščanja in tretji paket

Danes in naslednje dni se sprošča kar nekaj ukrepov, kar naj bi omogočilo bolj normalno življenje, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.

  • Nakupovanje bo danes zaživelo tudi v velikih središčih. Bo pa nekoliko drugačno, kot so ga bili kupci navajeni do krize. NIJZ med drugim svetuje ločene vhode in izhode ter talne označbe za zagotavljanje razdalje med kupci.
  • Vrata v notranje prostore odpirajo tudi lokali in gostilne.
  • Odpirajo se turistične agencije in igralnice.
  • S postopnim oživljanjem turizma bodo nekatere dejavnosti zaživele že danes, ko se odpirajo namestitveni obrati do 30 sob, zaprti pa za zdaj ostajajo tisti z več nastanitvami, tisti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri za velnes in fitnes, bazeni, vodne dejavnosti ter diskoteke in nočni klubi.
  • V tem tednu bo vlada pripravila tretji protikorona paket. Ta naj bi nadomestil prva dva paketa, ki se iztekata čez dva tedna, med glavnimi ukrepi pa predvideva subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in bone za dopust v Sloveniji. Vlada naj bi reševala gostinstvo in turizem s podaljšanjem čakanja na delo za en mesec, celotno gospodarstvo pa s sofinanciranjem krajšega delovnega  časa. Turizmu pa naj bi pomagali tudi s po 200 evri, ki bi jih za koriščenje turističnih zmogljivosti v Sloveniji prejel vsak polnoletni državljan.