Nenujne dejavnosti ugašajo

V Saša regi je bilo včeraj zopet največ okužb v Velenju, ponovno 31, v Šoštanju 7, v Šmartnem ob Paki 2, v Mozirju, Nazarjah , Rečici ob Savinji in Gornjem Gradu po 1, na Ljubnem 4, v Lučah 2 primera okužbe.

V nam bližnjih občinah pa je bilo v Črni na Koroškem 4, v Mežici 5, na Prevaljah 11, na Ravnah na Koroškem 6, v Dravogradu 5, v Slovenj Gradcu 22, v Mislinji 5, na Dobrni 2, v Žalcu 23, na Polzeli 2, v Braslovčah 3, na Vranskem 5, v Vojniku 7 in v Celju 33 okužb.

Zapiranje vrtcev, hotelov, trgovskih centrov …

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus.

S soboto tako stopajo v veljavo zaprtje gostinskih obratov, ob tem da bo še naprej dovoljena dostava in osebni prevzem, vrata bodo zaprli hoteli – z izjemo za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike. Zaprti bodo tudi trgovski centri, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Ob tem je Janša pozval vzgojiteljice, naj nosijo maske. Županom pa je premier namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet.