Nekatere je sram prositi za pomoč

Rdeči križ Slovenije vse leto pomaga socialno ogroženim posameznikom in družinam s prehranskimi paketi, higienskimi pripomočki, oblačili in obutvijo, pohištvom in belo tehniko. Območno združenje Velenje razdeljuje hrano, ki jo Rdeči križ Slovenije pridobiva iz projekta, ki deluje v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Hrana je financirana iz fonda Evropskega sklada za pomoč najbolj ogroženim.
Dobave vključujejo moko, testenine, riž, jedilno sončnično olje, mleko, konzerviran paradižnik, konzerviran fižol in druge prehranske izdelke. »Prejeto hrano razdelimo v prehranske pakete tako, da so v čim večji meri prilagojeni potrebam uporabnikov,« pojasni predsednik Jože Kožar in doda, da je del sredstev za prehranske pakete tudi iz akcije Lepo je deliti in iz sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (te prehranske pakete polni podjetje TUŠ).

Trenutno 450 prosilcev za prehranske pakete

Območno združenje letno razdeli med šestdeset in sedemdeset ton hrane. »Trikrat letno delimo tudi pakete občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, ki so sredstva za to obliko pomoči malo povečale. Trenutno imamo 450 prosilcev, lani jih je bilo blizu 65. Med prosilci so upokojenci z varstvenim dodatkom, ljudje, ki s centra za socialno delo prinesejo odločbo, da so upravičeni do denarno socialne pomoči. Upoštevamo tudi predloge prostovoljcev v krajevnih organizacijah, ki iščejo morebitne upravičence po zaselkih in krajevnih skupnostih. Zavedamo se, da je nekatere ljudi sram prositi za pomoč, zato v krajevnih organizacijah tudi spremljamo razmere in pomoči potrebne vključimo na seznam,« pojasni Kožar. Vsak paket, v katerem so osnovna živila in prehrambni izdelki, je težak približno deset kilogramov, zraven sodi tudi pralni prašek. Ne dobijo pa vsi enakih paketov, obstajajo tri vrste, ki jih razdelimo glede na število uporabnikov.«