Na Velenjski grad med umetnike

Od konca prejšnjega leta je na Velenjskem gradu v Muzeju Velenje postavljena prenovljena stalna zbirka slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja iz Galerije Velenje. Zbirka z izbranimi eksponati iz različnih zbirk predstavlja bogat in raznolik razvoj likovnega ustvarjanja na Slovenskem. Prve umetnine v zbirki segajo v čas na začetku 20. stoletja, zadnja dela pa so sodobna, iz leta 2022.
“Zbirka je začela nastajati leta 1972, ko so tovarna Gorenje in njene poslovne partnerice odkupile 22 del slovenskih avtorjev in jih predale občini Velenje za bodočo galerijsko zbirko. Zbirka se je s sistematičnimi odkupi v okviru finančnih možnosti in z darili do danes povečala na skoraj 1.600 del slikarjev, grafikov, kiparjev, fotografov, oblikovalcev in videastov. Na stalni razstavi je predstavljen izbor 120 del, ki sledi razvoju slovenske vizualne umetnosti na Slovenskem, s poudarki na delih avtorjev iz lokalnega okolja, ki jih izpostavljamo s kratkimi predstavitvami,” je zbirko predstavila muzejska svetovalka Kornelija Križnič.

Poučen pregled slovenskega slikarstva

“Zbirka daje pregled slovenskega slikarstva, predstavljena je večina slovenskih avtorjev in zato je ogled tudi poučne narave. Galerija Velenje vse zbirke še vedno dopolnjuje in jih predstavlja tudi na občasnih tematskih postavitvah. Stalna postavitev vsebuje dela, ki so bila odkupljena ali podarjena, so pa seveda še vrzeli v posameznih obdobjih. Postavitev najbolj sledi kronološkemu zaporedju nastanka del,” je še dodala Križnič.
V štirih prostorih gradu se lahko spoznamo z največjimi imeni slovenskega slikarstva in kiparstva od impresionizma, Vesnani ekspresionizma, Nove stvarnosti, konstruktivizma in intimizma, s predstavniki četrte generacije, fantastike ter abstraktno umetnostjo in novo figuraliko. Zastopana je tudi generacija sodobnih slovenskih slikarjev, predvsem avtorji 21. stoletja, ki so bili nagrajenci dvajsetletnih umetniških ustvarjanj študentov na kolonijah v Velenju, zdaj že uveljavljenih slikarjev in profesorjev na umetniških srednjih šolah in fakultetah. Med predstavljenimi deli je veliko tudi avtorjev iz Šaleške doline.