Na Novi Zelandiji primanjkuje čipsa

Nova Zelandija vsako leto pridela 500 tisoč ton krompirja in je deveta največja svetovna izvoznica te hrane. Okoli tretjino pridelka namenijo za predelavo in pripravljene izdelke, 250 tisoč ton ga konča kot pomfri, iz 75 tisoč ton pa naredijo čips. Ta je očitno v državi najbolj priljubljen izdelek iz krompirja, saj so kupci šele ob njegovi odsotnosti iz prodajnih polic začeli razmišljati, kaj v resnici pomeni slaba letina krompirja. »Marca je začelo deževati in dež kar ni in ni ponehal. To je tretje najbolj deževno leto od začetka merjenj,« je pojasnil vodja združenja Potatoes New Zealand, Chris Claridge in pristavil, da zaradi obilnih padavin pridelek ni dobil sušnih dni, ki jih prav tako nujno potrebuje. V nekaterih delih države, posebej na Severnem otoku, so tako letos izgubili kar tretjino običajnega pridelka, posebej slaba pa je letina tiste vrste krompirja, iz katere naredijo največ čipsa. Ker pa so letni časi na južni polobli nasprotni našim, že kmalu pričakujejo izboljšanje razmer in tako državljanom obljubljajo, da bodo imeli nov krompir na mizi že za božič.