Na Dunaju odkrili 4000 let staro jabolko

Foto: M. Kohler-Schneider, BOKU Wien

Arheobotaniki so med izkopavanjem naselbine iz časov mlajše kamene dobe odkrili najstarejše jabolko na Dunaju, staro približno 4000 let. Znanstveniki domnevajo, da so ga tedanji prebivalci nabrali v gozdu, ga posušili in shranili za zimo.

Ostanke zoglenelega jabolka so našli med izkopavanjem neolitske naselbine v kraju Oberlaa na jugu Dunaja iz leta 2400 pred našim štetjem. Gre za najstarejšo najdbo jabolka na dunajskih tleh. “Kot kaže, je bilo jabolko razpolovljeno, posušeno in shranjeno za zimo,” razloži arheobotaničarka Marianne Kohler-Schneider z Univerze za naravne vire in življenjske znanosti (BOKU) na Dunaju, ki se ukvarja z ostanki rastlin pri arheoloških izkopavanjih.

Foto: M. Penz, Stadtarchäologie Wien

Znanstveniki sklepajo, da naj bi tedanji prebivalci evropsko divje jabolko (Malus sylvestris) nabrali v okoliških gozdovih, ki so takrat prekrivali hrib Laaer in dolino Liesingbach. Najnovejši najdbi sta videti kot kepi nepravilnih oblik. Znanstveniki sklepajo, da so ju ljudje verjetno posušili, da bi ju shranili za zimo, nato pa sta padli v ogenj in zogleneli. Podobne najdbe so odkrili tudi v Švici, kjer so ljudje razpolovljena jabolka nanizali na vrvice, jih posušili in suho sadje shranili. Divja jabolka so bila v neolitiku zelo zaželena dobrina, saj so ljudem služila kot pomemben vir vitaminov v zimskih mesecih.

Najdeno jabolko nima veliko podobnosti z današnjimi vrstami. Po mnenju strokovnjakov se je sistematično sadjarstvo in gojenje jabolk v Evropi pojavilo šele več tisoč let kasneje. Med izkopavanji so odkrili tudi žita in nekatere živalske kosti, kar raziskovalcem omogoča vpogled v osnove življenja neolitskih prebivalcev v naselju Oberlaa.