Moški pevski zbor Kajuh Velenje obeležil 100 let delovanja

Veličastnih 100 let je Moški pevski zbor Kajuh Velenje zabeležil leta 2020. Ker zaradi epidemije tega jubileja takrat ni mogel praznovati, ga je s pesmijo na Velenjskem gradu tri leta kasneje. Za slavnostni koncert zbora so izbrali partizanske, borbene pesmi, domoljubno obarvane. Ob jubileju so pripravili tudi razstavo o začetkih pevskega druženja v Šaleški dolini s fotografijami, podatki o pevcih in zborovodjih, ter izdali brošuro z zgodovinskimi podatki o nastanku zbora in njegovem delovanju.

Po stažu najstarejši pevec je Rudi German, ki prepeva pri Kajuhu že 48 let. Leta 1975, ko se mu je pridružil, je bil to mogočen zbor, je povedal in dodal, da mu je biti član tega zbora velika čast. »Nastopov je bilo ogromno, državne in občinske proslave, tudi v tujini smo gostovali … Repertoar je bil pester, z nekaterimi pesmimi tudi zahteven, najbolj pa smo bili in smo še poznani po borbenih, partizanskih pesmih, zato smo sodelovali na vseh proslavah, kjer je takšna pesem imela mesto. V teh skoraj petih desetletjih je bilo veliko menjav zborovodij pa tudi članov.«

Preden se je pridružil Kajuhovcem, je prepeval v manjšem zboru v Gorenju, ki ga je vodil Jurij Pačnik. Ko je Rudi prišel h Kajuhu, ga je vodil Zmago Frankovič, ki se je tokratne obletnice zbora kot edini od zborovodij tudi udeležil. Petje v zboru Rudiju ogromno pomeni. »Z veseljem hodim, ponosen pa sem tudi na tako dolgo tradicijo zbora. Spominjam se veliko zelo kvalitetnih pevcev in rad pogledam stare fotografije, stare obraze prijateljev. V čast mi je, da nosi zbor ime po Kajuhu,« še pove.

Od leta 2012 je zborovodkinja MoPZ Kajuh profesorica Metka Smirnov, za katero je Rudi German dejal, da je vodja, ki si jo vsak zbor lahko le želi: mlada, zagnana, odlična. Tudi zahtevna? »Seveda, in tako je prav. Ker v zboru so tudi mladi, ki bi radi vedeli vsak malo po svoje. Ima red in disciplino, njena ženska energija nas ponese,« ji je polaskal.

Leta 1920 je z delovanjem pričelo Pevsko društvo Velenje, in sicer pod taktirko velenjskega glasbenika in skladatelja Frana Koruna Koželjskega. Društvo se je leta 1962 preimenovalo v Moški pevski zbor Kajuh. Pevovodje so bili od leta 1955 Rihard Bauermann, Ludvik Glavnik, Zmago Frankovič (od 1972 do 1993), Alenka Mlinšek, Janez Kolerič, Andrej FIišer in Metka Smirnov. Leta 1969 je MoPZ Kajuh prejel Kajuhovo priznanje za dolgoletno uspešno delovanje, leta 1997 Gallusovo listino ZKO Slovenije, leta 2000 pa grb MO Velenje.