Materinski dan

Slovenci praznujemo materinski dan 25. marca, na praznik Gospodovega oziroma Marijinega oznanjenja. Ta dan Katoliška cerkev beleži spomin na obisk nadangela Gabriela, ko je devici Mariji iz Nazareta oznanil, da bo rodila božjega otroka – Jezusa Kristusa.

Matere so številna ljudstva častila že v davni preteklosti. V novejšem času pa se v literaturi pogosto uveljavlja, da praznik mater izvira iz Združenih držav Amerike, ko je Anna Jarvis iz Filadelfije leta 1908 počastila svojo mamo s posebno javno slovesnostjo. Geslo Anne je bilo, naj bo ta praznik posvečen spoštovanju in ljubezni do matere in to brez materialnih daril. To duhovno vrednoto je Anna Jarvis želela uzakoniti, vendar ji to ni uspelo. V začetku 20. stoletja se je praznik razširil vsaj v 50. drugih držav po svetu. Dan matere praznuje večina ljudstev v različnih oblikah in datumih. Edino v Sloveniji ga praznujemo 25. marca.

Beseda mama in črka »m« sta zelo blagozvočni in ta vibracija spremlja otroka že pred njegovim rojstvom. V govorici večine ljudstev na svetu (od daljnega vzhoda do zahoda) se beseda mama prične z »m«: mama, möma, mamuška, mat, maica, mana, majka, mere, Mutter, mother, ma, mai, matka, mor, moer, madre, mare …

Po drugi svetovni vojni se je pri nas po vzoru Sovjetske zveze uveljavil 8. marec – dan žena in materinski dan se je umaknil. Po osamosvojitvi Slovenije pa je materinski dan spet stopil na plan in danes praznujemo oba praznika, vendar vrednota materinskega dne ni taka, ki si jo matere zaslužijo. Kadar proslavljamo rojstne dneve otrok, se le redko spomnimo na pomen in vlogo njihove mame, ki jih je rodila. Že od samega spočetja je mama z zarodkom tesno povezana in ga spremlja vse do njegovega rojstva. Potem pa se vloga materinstva v drugačni obliki nadgrajuje.

Današnje dni se premalo zavedamo poslanstva matere pri ohranjanju naroda. Ob tehničnem napredku in razmeroma visokem standardu današnjih dni skoraj pri vseh narodih zahodnega sveta upada število rojstev. Iz zgodovine pa poznamo, da narodi s tako nizkim prirastkom lahko (brez priseljencev) izumrejo v borih sto letih.

Žene in matere. Vaša osnovna poklicanost je, da ljubite vire življenja in da imate odprto srce za novi rod.

Jože Lekše