Kako zvenijo dela pisateljskih velikanov?

Da se v Knjižnici Velenje na Prešernov dan obeta prava glasbeno-literarna poslastica so vedeli ali pa vsaj slutili obiskovalci, ljubitelji kulture in umetnosti, ki so dodobra zapolnili preddverje velenjskega knjižnega hrama. V njem so svojstven zven dobile besede Ivana Tavčarja in Josipa Jurčiča, pisateljev, ki sta navdihnila tudi akademska glasbenika – kitarista Andreja Ofaka in harmonikarja Boruta Morija.

Korošca, ki ju glasba povezuje že od otroštva, sta na pobudo RTV Slovenija leta 2021, ko je minilo 140 let od smrti Josipa Jurčiča, uglasbila njegova dela. Navdih sta našla v Kozlovski sodbi v Višnji Gori, Lepi Vidi in Rokovnjačih. Glasbeno sta se nato lotila tudi del Ivana Tavčarja, od čigar smrti letos mineva 100 let.

»Zakaj sva po Jurčiču nadaljevala s Tavčarjem? Ker se mi zdi, da ju povezuje nekakšna ljudska tematika. Sva se pa tokrat odločila le za eno delo, Visoško kroniko, in opisujeva različne situacije, ki se dogodijo tekom zgodbe,« je povedal Borut Mori, ki je omenjena glasbena projekta z Andrejem Ofakom predstavil v družbi Jureta Longyke, prepoznavnega radijskega glasu, ki je interpretiral besedila omenjenih pisateljskih velikanov.