Janja v boj za nova odličja

Foto: Manca Ogrin

Ta konec tedna vse poti vodijo v Kranj, ki 28. in 29. septembra gosti že 24. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 132 tekmovalci iz 26 držav bo tudi močna 14-članska slovenska reprezentanca s svetovno prvakinjo Janjo Garnbret in podprvakinjo Mio Krampl na čelu, ki že z veseljem pričakuje preizkušnjo pred domačimi navijači.

Na štartni listi je 58 deklet in 74 fantov. Zaradi rekordne udeležbe so morali prilagoditi urnik, tako da bodo v soboto, 28. septembra, na sporedu kvalifikacije, v tem času pa tudi plezanje in animacija za otroke. Polfinale je prestavljen na nedeljo ob 8. uri, medtem ko bo finale, ki ga bo prenašala TV Slovenija, v nedeljo ob 17.15. Slovenska reprezentanca tudi letos dosega izjemne rezultate in morda nas na domači tekmi preseneti še z kakšnim mejnikom, saj na primer treh Slovenk doma še nismo imeli na stopničkah.

Foto: Manca Ogrin

Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret (Šaleški AO) na kranjsko tekmo prihaja kot trikratna svetovna prvakinja, avgusta nepremagljiva tako v težavnosti in balvanih kot kombinaciji, ki si je po Japonski vzela malce premora in nato s treningi težavnosti ohranjala dobro pripravljenost. 20-letna Korošica je na kranjski tekmi leta 2017 prvič zmagala, lani bila druga, v letih 2015 in 2016 pa tretja, a perfekcionistka v plezanju vedno najde možnosti za izboljšanje: “Izzivov seveda nikoli ne zmanjka in prav domača tekma je poseben izziv. Sem motivirana in komaj čakam na kranjsko tekmo in preostanek sezone. Pred domačo tekmo sem še malo več pozornosti posvetila treningu težavnosti in – kot zmeraj pravim – v Kranj grem uživat in dat vse od sebe. Vsem pa sporočam, da pridite navijat za naše, ker bo tekma kot vedno odlična.” Po zgodovinskem svetovnem prvenstvu, na katerem si je priplezala tudi nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020, za Garnbretovo, že skupno balvansko zmagovalko, največji izziv ostaja četrta zaporedna skupna zmaga svetovnega pokala v težavnosti, kjer trenutno zaostaja le za Južno Korejko Chaehyun Seo.