Janja Garnbret v boj za evropsko prvakinjo v posamični disciplini

Foto: Eddie Fowke - IFSC

Med  11. in 18. avgustom  se bo na Evropskem prvenstvu v Münchnu v Nemčiji pomerilo več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz 26 držav, tudi slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki se podaja tako v boj za nova odličja kot tudi v testiranje nove olimpijske discipline balvani – težavnost.

Slovenska ekipa v športnem plezanju se na letošnje evropsko prvenstvo odpravlja v zelo številčni ekipi, za kar so se fantje in dekleta borili tekom letošnje sezone in ulovili maksimalno število kvot. V München tako odhaja 13 članov slovenske reprezentance. V posameznih disciplinah in kombinaciji balvani – težavnost bodo tekmovali Janja Garnbret, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik. Kot specialisti za balvane odhajajo Katja Debevec, Anže Peharc in Jernej Kruder, samo v težavnosti bodo nastopili Domen Škofic, Milan Preskar in mlada Sara Čopar.

Po besedah selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazda Hrena so medalje na letošnjem prvenstvu dosegljive in v Nemčijo odhaja motivirana ekipa z visokimi cilji. »Vsekakor so medalje dosegljive, niso pa samoumevne, saj bodo na tekmi vsi najboljši Evropejci, ki v samem svetovnem pokalu segajo po najvišjih mestih

Olimpijska zmagovalka Janja Garnbret, ki v svoji zbirki še nima naslova evropske prvakinje v posamični disciplini, ima letos že štiri zmage v težavnosti in eno v balvanih. »Forma je po rezultatih sodeč točno tam, kjer mora biti in seveda grem na prvenstvo po zlato medaljo. Potrudila se bom, da mi bo uspelo. Na vsako tekmo grem z enako osredotočenostjo. Tremo sem po tekmi na olimpijskih igrah skoraj izničila, kar pa ne pomeni, da grem na tekmo kaj manj fokusirana. Na prvenstvo grem tudi na preizkus, kako je videti nov format olimpijske kombinacije in kakšno bo dejansko točkovanje. Res da bo manjkalo nekaj punc, s katerimi sem si na svetovnih pokalih delila stopničke, a konkurenca je še vedno zelo močna. Želim si, da bodo smeri zahtevne, dovolj težke in da bom uživala na vsaki tekmi posebej.« (PZS)