Janja Garnbret konec tedna lovi še dve lovoriki

Foto: Luka Fonda

Lozana – Devetindvajset dni po koncu sezone na balvanih se bo v petek v Villarsu v kantonu Vaud v Švici začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Prva favoritinja je Slovenka Janja Garnbret, ki si želi nadaljevati slovensko prevlado v predolimpijski sezoni.

Na podlagi forme in velike motivacije ni neuresničljiv nov cilj, torej da bi se konec oktobra četrto sezono zaporedoma zavihtela na sam vrh seštevkov svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Če bi ji to uspelo, bi Garnbretova postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

Za Janjo je sicer že tako izjemna prva polovica sezone na umetnih stenah, ki jo je kronala 7. junija v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado z osvojenim prvim globusom za dobljeni seštevek balvanske sezone svetovnega pokala.

Dvajsetletna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, članica ŠAO Velenje, je lovoriko kot prva v zgodovini športnega plezanja osvojila s popolnim nizom neporaženosti, ko je v dveh mesecih od aprila do junija na šestih tekmah prav tolikokrat zmagala.

Največjo konkurenco v težavnosti bo Janja najbrž imela v odlični Južnokorejki Jain Kim in Avstrijki Jessici Pilz, ki ji je lani na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku prav v težavnosti preprečila, da bi iz Avstrije prinesla trojno zlato.

Po SP v Tokiu se bo svetovni pokal v težavnosti nadaljeval konec septembra v Kranju ter sklenil z oktobrskima tekmama na Kitajskem in Japonskem (Xiamen, Inzai). Konec novembra bo v Toulousu v Franciji sledila še dodatna tekma kvalifikacij za olimpijske igre.