Gremo na volitve!

Spoštovane bralke, spoštovani bralci,

pred nami je nedelja, ko se bodo odprla volišča. Med skoraj 1.500 kandidati iz 22 političnih strank bomo izvolili 88 poslancev državnega zbora. Ti bodo skupaj s poslancema, ki ju bodo izbrali pripadniki italijanske in madžarske narodnostne skupnosti, v prihodnjih štirih letih odločali o vsem, kar se tiče naših življenj. O tem, kdo bo sestavljal in vodil novo vlado. O zakonih, ki bodo veljali v državi. O tem, kako bodo vladajoči porabljali naš denar in kdo bo zasedel pomembne funkcije v državi.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 je ostalo doma več kot 800.000 ljudi. V volilno skrinjico je listič vrgla komaj polovica vseh prebivalcev Slovenije z volilno pravico. Enih ljudi politika po naravi ne zanima. Druge je razočarala – enako kot številne v mladih demokracijah nekdanje vzhodne Evrope, kjer na volitve hodi vedno manj ljudi. Tretji so prepričani, da prave izbire v resnici ni. Četrti sončno nedeljo raje izkoristijo za delo zunaj ali kakšen izlet. Peti bi morda volili na daljavo, saj se jim do volišča ne da sprehoditi.

Odločitev je na koncu vedno vaša. Toda svet, v katerem živimo, se nepovratno spreminja – ne na boljše. Dve leti pandemije sta pustili strahotne posledice na življenju, zdravju in socialni sliki ljudi. Na krut način smo jo občutili vsi, najbolj pa najstarejši, najmlajši in najšibkejši. Prvič v 21. stoletju je na tleh Evrope izbruhnila vojna. Po naših denarnicah bo udarila s podražitvami hrane, goriv, energentov in drugih življenjskih dobrin. Medtem se naš planet nepovratno segreva. Lahko se delamo, da to ne bo težava, a je to enako tiščanju glave v pesek. Podnebna kriza v naša življenja vdira prek naravnih katastrof in množičnih migracij.

Še nikoli ni bilo tako pomembno, kdo v našem imenu sprejema odločitve, od katerih bo odvisno, ali in kdaj vam bo uspelo priti do zdravnika. Ali bo vaš otrok hodil v kvalitetne javne šole, vaša mati pa dobila sobo v domu za starejše, ki jo boste sposobni plačevati. Ali in za koliko se bodo povečevale razlike v premoženju ljudi. Ali nam bo več pomenila gradnja luksuznih stanovanj kot prihodnost mladih družin. Ali se bodo davki, ki jih plačujete državi, porabljali pravično. Ali in kako bo država preganjala korupcijo v lastnih vrstah. Ali se bo vlagalo tudi v učinkovit javni potniški promet in ne le v krožišča. Ali bomo v imenu razvoja zidali kjerkoli bo kdo želel ali pa bomo del narave vendarle ohranili za zanamce.

Jutri bo tedniku NAŠ ČAS priložena posebna predvolilna priloga, v kateri smo k sodelovanju povabili več kot 50 znanih Slovenk in Slovencev. Vsem in vsakomur posebej se zahvaljujemo za mnenja, ki so jih prispevali. Vsem je skupno sporočilo, da na volitvah šteje vsak glas. Le sami lahko poveste, v kakšni državi želite živeti. Gre za prihodnost, saj naših težav ne bo reševal nihče drug.

Zato: gremo na volitve!