Gerontološki center je odgovor, ko rabimo pomoč

DEOS Center starejših Zimzelen v Topolšici se je pridružil skupini domov za starejše, ki imajo v svoji ponudbi tudi storitve gerontološkega centra. Gre za obliko skupnostne oskrbe starih ljudi in odgovarja na njihove potrebe z vidika oskrbe.

»V domovih za starejše imamo veliko znanja za oskrbo starejših in skozi gerontološki center so na voljo vsem, ki jih potrebujejo. To so lahko starejši, ki potrebujejo pomoč, lahko sorodniki, neformalni oskrbovalci. Konkretno to pomeni, da posredujemo znanja in praktično prikažemo, kako primerno, dostojno, tudi strokovno poskrbeti za starejšega, ki že potrebuje pomoč.
Govorimo o vrstah pripomočkov za lažje gibanje, premikanje, obuvanje, kako lahko pomagamo pri negi ali negujemo starejšega, ki potrebuje pomoč in je omejen v gibanju. Kako ga umijemo, kopamo, menjamo inkontinenčne pripomočke, presedemo v invalidski voziček. Poleg tega nudimo nabor informacij, katere so pravice, do katerih smo upravičeni v določenem življenjskem obdobju in kako jih uveljaviti. To so različne oblike pomoči, kot so dodatek za pomoč in postrežbo, varstveni dodatek, pravica do zastopnika,« je povedala direktorica centra Andreja Štefan Bukovič.

Poudarila je še, da je namen centra tudi, da bi se vključeval v lokalno okolje in da bi lokalno okolje njihov potencial znanj koristilo. V projektu je nastala tudi spletna stran v okviru Zavoda Aktivna starost. »Vabim vse, ki iščejo informacije o tem, kako oskrbovati svojca, da jo pogledajo. Na njej so krajši filmi za vadbo, pa tudi kako presesti osebo iz postelje na invalidski voziček, kako zamenjati posteljnino, ob tem da je oseba v postelji … Če kdo potrebuje pomoč, praktični nasvet, se lahko naroči na obisk pri nas v Topolšici in mu bomo pomagali, pokazali,« vabi direktorica.