Esencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline

Nobena skrivnost ni, da je uravnotežena prehrana velik korak k dobremu počutju in boljšemu zdravju. Dotaknimo se torej maščob, ki jih gotovo najdemo v vsakdanjem jedilniku.

Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za funkcije človeškega organizma. Telo jih samostojno ne more proizvesti, zato jih je moramo zaužiti s hrano. Leta 1923 so jih odkrili prvič in jih takrat tudi imensko označili z besedo vitamin F.

V sodobnem okolju, kjer je standard visok, tempo pa hiter, generalno zaužijemo precej manj jedi iz rib, oreščkov in zelenjave, ki so zelo pomemben vir omega-3 maščobnih kislin. Pojemo pa veliko več jedi, ki vsebujejo žito. To je bogato z omega-6 maščobnimi kislinami. Idealno razmerje med maščobnimi kislinami je med 2:1 in 3:1, to isto razmerje pa je bilo pred 200 leti celo 1:1. Danes se razmerje približa vrednosti celo 15:1, kar slabo vpliva na naš organizem, saj se s tem povečujejo možnosti za številne srčno-žilne in avtoimune bolezni, kot so visok krvni tlak, rakava obolenja …

Esencialne maščobne kisline so tudi nujno potrebne za delovanje možganov, živčnega sistema in celičnih membran, pa tudi za produkcijo protivnetnih snovi.

Trans maščobne kisline so nezaželene (in nezdrave) škodljive maščobe, ki jih najdemo v mesu,  pri cvrtju v rastlinskih oljih, v margarini, čipsu, pomfriju. Vnos trans maščobnih kislin naj ne bi višji od 2 g na dan pri  dnevni dieti  odrasle osebe z  povprečnim dnevnim vnosom 2000 kcal. Trans maščobne kisline zmanjšujejo »dobri« HDL-holesterol in povečujejo »slabi« LDL-holesterol, zato povzročajo vnetja, s tem pa k aterosklerozi (trdenju) žil in nadalje tudi višanju krvnega tlaka.

Kako se torej prehranjujemo, je zelo pomembno za učinkovito delovanje človeškega organizma. Zato velja skrb in pozornost nameniti na ustrezno razmerje vnosa esencialnih maščobnih kislin. Poskusimo zaužiti  več morske hrane (sardine, losos, tuna, postrvi, lignji, ostrige). Jejmo še lanena semena, tofu, orehe, špinačo, buče, brstični ohrovt … Slabe maščobe, ki jih najdemo v hitri hrani, slaščicah in drugod, je potrebno nadomestiti z dobrimi maščobami. Vir: SK