Danes atletski praznik v Velenju

Velenje bo danes gostilo osrednje slovenske atletsko tekmovanje leta; na 22. mednarodnem mitingu bo nastopil tudi svetovni rekorder in olimpijski zmagovalec, Južnoafričan Wayde van Niekerk (ob 21.15), ki bo v Londonu avgusta branil naslov svetovnega prvaka na 400 m.

Ob 19. uri bo odprtje mitinga pred osrednjim delom tekme. Miting se bo uradno začel s slovesnim odprtjem nove atletske steze na stadionu ob jezeru. Vrednost investicije v prenovo atletske steze, ta je bila zgrajena leta 1993, je bila 164.800 evrov, velenjska občina je od tega prispevala 124.480 evrov, 40.320 pa Fundacija za šport. Prva članska tekmovanja se bodo sicer že ob 15.30, ko bo na programu skupina B v skoku s palico, ob 18.50 pa se bodo v tej disciplini pomerili še najboljši člani in članice v skupni A. Slovenski rekorder Robert Renner, lani tretji na EP v Amsterdamu, bo imel za tekmeca tudi evropskega dvoranskega prvaka, Poljaka Piotra Liska, bronastega na svetovnem prvenstvu Pekingu 2015. Edina slovenska atletska finalistka lani v Riu de Janeiru Tina Šutej je favoritinja za zmago v ženski konkurenci.

Na startni listi je tudi druga aktualna olimpijska zmagovalka, Hrvatica Sandra Perković, ki je bila prva tudi na OI v Londonu 2012 v metu diska in je zaradi prevlade v svoji disciplini ena najboljših atletinj na svetu v zadnjem obdobju. Disk je na programu ob 20. uri, ko bo imela slovenska rekorderka Veronika Domjan lepo priložnost, da bi se približala ali celo izpolnila normo za SP v Londonu, od katere je bila sicer na zadnji tekmi v Novi Gorici precej oddaljena. Že ob 16.30 se bo začela za slovensko atletiko ena najzanimivejših disciplin, saj bo tedaj na programu met kopja. Slovenska rekorderka Martina Ratej bo imela za največjo tekmico za končni uspeh Turkinjo Edo Tugsuz, ki ima ta čas najboljši izid sezone na svetu (67,21 m); Ratejeva je šesta (64,52 m).

V teku na 400 m se bosta predstavili tudi obetavni Slovenki Anita Horvat, udeleženka dvoranskega EP marca letos v Beogradu, in Agata Zupin, ki že ima normo za SP v Londonu.

Močna bo zasedba v teku na 800 m, kjer bo nastopil tudi ta čas najhitrejši Slovenec Jan Petrač.