Današnji zajtrk je bil tradicionalno slovenski

Dnevu slovenske hrane in projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je v vrtcih in šolah potekal danes, je bila letos dodana še zgodba o tradicionalnem kmečkem obroku. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je prerasel v dan slovenske hrane, je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška izredno pomemben v promociji hrane slovenskega porekla.

V Šaleški dolini so imeli v vrtcih in na osnovnih šolah za zajtrk oz. malico tradicionalno slovensko hrano – kruh, maslo, med, mleko in jabolka. V Velenju se je že zjutraj otrokom v Vrtcu Tinkara pri zajtrku pridružil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol ter z njimi poklepetal in se nasmejal njihovim iskrenim in iskrivim izjavam. V času malice je obiskal tudi prvošolce na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda in se tudi z njimi pogovoril o slovenski hrani in zdravih zajtrkih.

Kakšen je cilj projekta?

Glavni cilj projekta, ki ga na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije, ob dnevu slovenske hrane, obeležujemo vsak tretji petek v novembru, je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja in ohranjanje podeželja.

Mestna občina Velenje že od začetka sodeluje pri projektu, katerega namen je otroke, mladino in širšo javnost seznanjati s pomenom zajtrka, prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki.