Alkohol in vožnja tudi v pustnem času ne gresta skupaj!

Agencija za varnost prometa v predpustnem in pustnem času svetuje, da v kolikor uživate alkohol, nikakor ne sodelujte v prometu, niti kot vozniki, niti kot pešci.

Pod vplivom alkohola vozniki namreč menijo, da vozijo bolje kot dejansko. Sledi slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot.

Zelo zmotna so tudi prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja za vse udeležence. Zato bodite 0.0 voznik, ravnajte odgovorno in spoštljivo, naj bodo ceste prostor solidarnosti in ne objestnega ravnanja.

Zmožnost obvladovanja vozila predstavljajo tudi pustne maske, saj lahko lasulje, maske na očeh, kostumi otežijo voznikovo gibljivost za volanom in zmanjšajo njegovo slušno ali vidno zaznavanje prometa in vseh udeležencev v njem!