Ema proučuje krvne strdke tudi pri cepivu Johnson & Johnson

V Sloveniji so v četrtek ob opravljenih 5198 PCR testih potrdili 1279 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 932, kar je več kot dan prej, ko je znašalo 917. Hospitaliziranih je 618 covidnih bolnikov, 139 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 54 oseb. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 24,6 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb kljub porastu ostaja pod mejo za prehod v rdečo fazo, ki znaša 1000. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 13.911 aktivnih koronavirusnih okužb.

V Saša regiji je bilo včeraj v Velenju 21 okužb, v Šoštanju 2, v Šmartnem ob Paki,  Mozirju in Nazarjah po eden, na Rečici ob Savinji 2, v Gornjem Gradu in na Ljubnem po 3, v Lučah 4  primeri okužbe. V nam bližnjih občinah pa so bili v Črni na Koroškem in v Mežici po trije, na Prevaljah 2, na Ravnah na Koroškem 6, v Dravogradu 8, v Slovenj Gradcu 13, v Mislinji 5, na Dobrni 2, v Vojniku 13, v Celju 60, v Žalcu 32, na Polzeli 4, v Braslovčah 13, v Preboldu 5  in na Vranskem 1 primer okužbe.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. Gre za štiri primere, od tega je bil en smrten. Ema je sporočila, da je odbor za varnost zdravil začel pregled, med katerim bo ocenil poročila o trombemboličnih dogodkih pri ljudeh, ki so se cepili s tem cepivom. Gre za štiri resne primere neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Kot so sporočil iz Eme, se je en primer zgodil med kliničnim testiranjem, trije pa med cepljenjem v ZDA. Eden od njih je bil smrten.

Ema je uporabo cepiva Johnson & Johnsona v EU odobrila 11. marca, cepljenje pa se bo začelo še ta mesec.