130-letnici Savinjske železniške proge

Celje – Po Savinjski železniški progi, od Celja do Velenja, je na današnji dan pred 130 leti prvič zapeljal vlak. Ob tej priložnosti je po progi zapeljal najsodobnejši vlak Slovenskih železnic, v Šmartnem ob Paki pa je bila osrednja slovesnost ob jubileju.

Sodoben švicarski vlak Stadler je na slovesno pot krenil z železniške postaje Celje. Z njim so se med drugimi popeljali državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Polona Rifelj, predstavniki Slovenskih železnic, celjski župan Bojan Šrot v družbi podžupana Vladimirja Ljubeka in nekaterih mestnih svetnikov ter župani okoliških občin, so sporočili s celjske občine.

Vlak se je na poti ustavil v Žalcu, na Polzeli, Šoštanju, Velenju, v Šmartnem ob Paki, pa je bila v Martinovi vasi organizirana osrednja slovesnost ob tem jubileju . Prav Občina Šmartno ob Paki, katere župan Janko Kopušar je na vlak vstopil v Celju, in njen mladinski center sta bila nosilca priprave projekta jubileja.

Duh tedanjega časa, prežetega z nostalgijo in romantiko meščanskega življenja, so kostumografsko, z značilno garderobo tedanjega časa, za jubilejni dogodek oživeli člani Kulturno-umetniškega društva Zarja Trnovlje.

“V  Mestni občini Celje želimo, da bi država čimprej začela načrtovati povezavo z Domžalami, do koder manjka približno 40 kilometrov železniške proge. S tem bi omogočili učinkovit javni potniški promet na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Koper in to bi bilo za Slovenijo izjemnega pomena,” je ob tem dejal celjski župan Bojan Šrot.