Sindikat v Ericu napovedal peturno stavko

Velenje, 16. maja – O odpuščanju v Eurofins Ericu smo že poročali. Takrat je obveljalo, da gre za prestrukturiranje podjetja, ki potrebuje drugačen profil delavcev zaradi spremenjenih razmer na trgu. Zato na eni strani odpušča, na drugi pa išče drugačen profil kadrov za nove naloge. Toda zgodba očitno ni tako enostavna, predvsem pa delavci te težave zaznavajo drugače.

Sindikat je namreč danes napovedal stavko, ki bo potekala 29. maja med 10. in 15. uro pred glavno zgradbo družbe. Glavna zahteva je preklic odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev in trem sindikalnim zaupnicam.

Kot je danes na novinarski konferenci v Velenju povedala predsednica sindikalne podružnice Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Erico Anastazija Vrbovšek, zahtevajo tudi dvig najnižje osnovne plače, ki je najnižja v Sloveniji in po kolektivni pogodbi znaša le 375,12 evra, spoštovanje pravilnika o nagrajevanju in napredovanju ter umestitev vseh aktov, povezanih z delom, v kolektivno pogodbo.

Stavkovni odbor poleg tega lastnika družbe, Eurofins Scientific, poziva, da se pridruži pogajanjem za uresničitev stavkovnih zahtev oz. ureditev razmer v podjetju. Če majska stavka ne bo uspešna, bo Skei Erico pripravil novo stavko.

Po besedah direktorja Erica Marka Mavca pa je zgodba drugačna, saj je mednarodna družba za okoljska testiranja Eurofins Scientific, ki je lani od Gorenja, Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje odkupila Erico, vodstvu družbe naložila preusmeritev z ekoloških raziskav, ki so postale nedonosne, na raziskave s področja prehrane, forenzike in agronomije. Zato naj bi se zmanjšala potreba po strokovnjakih, ki so bili zaposleni na tem področju.