Niso več le dobri vinogradniki, ampak tudi dobri vinarji

Ocenjevanje vin je za vinogradnike in kletarje pomemben dogodek. Takrat namreč izvedo, kako prizadevni so bili v vinogradu in nato v kleti. Člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki so to izvedeli na ocenjevanju vin letnika 2023 prejšnji ponedeljek v dvorani Marof. V ocenitev so prinesli 61 vzorcev vin, od tega je petčlanska komisija izločila le 4. Povprečna ocena letnika 2023 je zaradi lanskih neugodnih in zahtevnih razmer proti pričakovanju visoka. Znaša 18,15, skupaj s starejšimi letniki pa 18,18 točke.

Komisiji privoščili dober nabor vin

»Opravili smo pomembno strokovno delo. Pohvaliti moramo organizatorje, ker so pripravili ocenjevanje na visoki ravni, »kapo dol« pa tudi vinogradnikom, ki imajo v kleteh odlična vina,« je ob koncu ocenjevanja dejala predsednica komisije, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik. Dodala je, da je bil lanski vinski letnik eden od zahtevnejših, saj so letino zaznamovala pogosta neurja s točo, obilico padavin, kar je od vinogradnikov zahtevalo velike napore pri ohranjanju zdrave vinske trte pred razvojem vinskih bolezni.

Člani šmarškega društva vinogradnikov so pokazali, da niso le dobri vinogradniki, ampak tudi dobri vinarji. Članom komisije – tako Vodovnik Pevnik – so privoščili nabor vin, ki ga premorejo na skrajni meji šmarško-virštanjskega vinorodnega območja: začenši z ranfolom, laškim rizlingom, belim in sivim pinotom, chardonayem, sauvignonom, tramincem do rumenega muškata; od rdečih sort je odsevala modra frankinja, najprej kot rose, nato kot lepa macerirana pijača. Pogrešali so kerner, a so razlogi za to znani.

»Glavnina vin je bila sortno značilnih, z lepo poudarjenimi cvetlicami, okusi prijetni. Veseli nas, ker tukajšnji vinogradniki dokazujete, da ste odlični vinarji tudi s starejšimi letniki vin. Znate pripraviti vino in poskrbeti za razmere za njihov razvoj v steklenici. Želimo si, da bi vztrajali na tej poti.« Razloge za uspehe šmarških vinogradnikov je Vodovnik Plevnikova pripisala njihovemu tvornemu sodelovanju s svetovalno službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in Celje, njihovi skrbi za izobraževanje, upoštevanju navodil strokovnih ustanov. »Prav je, da pogledajo še malo k sosedom, gredo na ekskurzije in da tudi sami v svojih kleteh preverjajo stanje. Ocenjevanje je velik izziv in spodbuda za nadaljnje delo,« je še dejala sogovornica.