Danes vabijo kulturne ustanove

Foto: Pixabay

V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje ob 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu. Tudi letos bodo danes po vsej Sloveniji svoja vrata odprli številni kulturni zavodi in zvrstili se bodo brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice.

V enoti Galerija Velenje bodo pripravili likovno obarvano dopoldne. Obiskal jih bo Povodni mož, ki bo na kreativni delavnici navdih tako mlajšim kot tudi starejšim obiskovalcem, ki bodo moža med 10. in 12. uro ob pomoči mentorjev risali po opazovanju. Ta dan bo Galerija Velenje, kjer je na ogled razstava Slikarski urok slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik, odprta do 13. ure.

Popoldne pa ob 17. uri vabijo v malo dvorano Doma kulture Velenje na dogodek Besede imajo moč. Sprehodili se bodo skozi znamenite govore, ki so na poseben način zaznamovali naš čas. Besedo članov Šaleškega literarnega društva Hotenja bodo oplemenitili zvoki zasedbe Klinčeci. Popoldanski dogodek skupaj pripravljajo Festival Velenje, Zveza kulturnih društev Šaleške doline in JSKD – območna izpostava Velenje.

V Velenju in celotni Šaleški dolini potekajo številni drugi brezplačni dogodki, posvečeni prazničnemu dnevu.