Žugljev urad brskal tudi po računih šefa Športne loterije

Portal Necenzurirano.si piše o novi aferi: Slovenski Watergate: kadri SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja so v času, ko je Janševa vlada spreminjala igralniško zakonodajo, pridobivali bančne podatke predsednika uprave Športne loterije. Športna loterija, monopolist na domačem trgu športnih stav, se je v zadnjih mesecih znašla v novicah zaradi zamenjave lastništva. Za njen nakup se namreč zanima spletni igralniški velikan Entain, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Toda še pred tem je imelo dogajanje okrog Športne loterije, ki letno obrne več kot 100 milijonov evrov, pomembno vlogo tudi v aferi slovenski Watergate.

»Razkrivamo,« piše portal, »da je urad za preprečevanje pranje denarja (UPPD), ko ga je vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, pridobival tudi bančne podatke Velenjčana Luke Steinerja, predsednika uprave Športne loterije. To je urad počel v času, ko si je tedanja vlada Janeza Janše prizadevala spremeniti igralniško zakonodajo. Z njo bi ukinila monopol Športne loterije. To bi pomenilo, da bi lahko na trg športnih stav vstopili novi igralci iz tujine. Načrtovani popravki so bili pisani tudi na kožo avstrijski multinacionalki Novomatic, ki je imela takrat zelo dobre zveze v SDS. Eden najvidnejših nasprotnikov teh sprememb je bil Steiner, ki je vodenje Športne loterije prevzel novembra 2021. Že istega meseca je Žugljev urad začel brskati za Steinerjevimi bančnimi računi. To je storil na podlagi anonimke.«

Steinerja so preiskovali pol leta

Na uradu za preprečevanje pranja denarja informacij o postopkih, ki so jih vodili ali jih še vodijo, ne dajejo. Toda po informacijah portala Necenzurirano.si so anonimko, ki so jo uporabili kot uradno podlago za brskanje po Steinerjevih računih, prejeli 13. novembra 2021. Le dva tedna prej je Steiner začel z delom predsednika uprave Športne loterije. Isto anonimko je takrat po elektronski pošti prejelo tudi več slovenskih medijev, ki vsebini zaradi več napačnih podatkov niso dajali veliko pozornosti. Precej bolj resno so anonimko, ki govori o Steinerju kot »izbrancu globoke države in Socialnih demokratov (SD)« vzeli na uradu, kjer so takoj odprli preiskavo. Očitke o konfliktu interesov, nepreglednem delovanju Športne loterije in pretakanju njenega denarja v zasebne projekte so preverjali kar pol leta. Postopek so namreč uradno zaključili šele 24. maja lani, mesec dni po državnozborskih volitvah in le teden dni pred zamenjavo oblasti.

Epilog: urad pri Steinerju ni ugotovil nepravilnosti, zato policiji in tožilstvu ni naznanil sumov kakršnih koli kaznivih dejanj.

Steiner: Nadaljnje korake prepuščam pravni državi

Očitke iz anonimke je Steiner zanikal. »Navedbe v anonimnih pismih, če se smatrajo za relevantne, je mogoče preveriti na več načinov. V konkretnem primeru se že z osnovnim preverjanjem pokaže, da navedbe niso resnične. Glede na to lahko primernost in sorazmernost ukrepov, ki so bili uvedeni v tem primeru, oceni tisti, ki se je zanje odločil,« je pojasnil Steiner. »Morebitne nadaljnje korake prepuščam mehanizmom pravne države Republike Slovenije, v katere še vedno verjamem,« je še dodal Steiner.