Znani božični sejmi v Evropi

Kar kmalu bo na vrata potrkalo praznično vzdušje in nestrpno pričakovan božični čas. Veliko ljudi v adventnem času obišče enega izmed znanih evropskih božičnih sejmov. Kateri so med najlepšimi v Evropi?

Dunaj – Avstrija, Budimpešta – Madžarska

Dunaj ima enega najlepših božičnih sejmov v Evropi. Mesto je decembra obsijano s prazničnimi lučmi, po ulicah se vije vonj po pečeni hrani in vročemu punču. Na sejmu lahko kupite božično drevo, sladkarije, božične okraske ter se pogrejete s toplimi napitki. Madžarska prestolnica je bila v letu 2020 prejemnica nagrade za najlepšo božično tržnico v Evropi. V mestu je več božičnih sejmov, največji in najbolj popularen je lociran na Vörösmarty Tér. Na sejmu pred baziliko svetega Štefana boste našli stojnice, ki ponujajo okusne madžarske in mednarodne specialitete, ter atrakcije, kot so gledališče za otroke. Budimpešta je v božičnem času poznana predvsem po spektakularni razsvetljavi in projekcijah pri baziliki.

Basel – Švica, Poznan – Poljska, Strasbourg – Francija

Basel velja za največje božično mesto v Švici. Obiskovalci si božični sejem lahko ogledajo na Barfüsserplatzu in Münsterplatzu. V tem času za kulinarične dobrote veljajo švicarski raclette in medenjaki. V starem mestnem jedru lahko občudujete trgovine in stavbe, okrašene z božičnimi okraski in lučkami. V mestu Poznan poteka božični sejem na več lokacijah. Razvajate se lahko s kuhanim vinom, kakavom, z dobrotami, darili in raznovrstnimi dogodki. Pogosto v poljskem mestu nudijo tudi razstavo ledenih skulptur. V Strasbourgu prirejajo enega najstarejših božičnih sejmov, ki je najbolj obiskan sejem v Franciji. V centru mesta postavijo več kot 300 lesenih hišic, kjer lahko najdete pravzaprav vse, kar je povezano z božičem. Posebej velja omeniti božično drevo, visoko 30 metrov, ki s svojo višino presega strehe hiš, množica lučk in obeskov pa na njem ustvari posebno svetlobo.