Zlati mladi bralci in bralke nagrajeni

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje (MZPM) je v Domu kulture 31. maja pripravila zaključno prireditev letošnje Bralne značke »Zlati bralec – zlata bralka«. Na njej so podelili spominska priznanja vsem devetošolcem vseh osnovnih šol v Šaleški dolini, ki so Kajuhovo bralno značko usvojili v vseh devetih razredih osnovne šole.

Bralna značka je zaznamovala mladost številnih Slovencev in Slovenk, jo oplemenitila in obogatila. Letos mineva že 62 let, odkar so mladi začeli usvajati bralno značko. V Šaleški dolini akcija po zaslugi MZPM Velenje poteka že 56 let in tako osnovnošolci Kajuhovo bralno značko usvajajo vse od leta 1967!

Letos je v Šaleški dolini 140 devetošolcev, ki so Kajuhovo bralno značko usvojili vseh devet let osnovne šole. Društvo Bralna značka Slovenije ZPMS je vsakega zlatega bralca in zlato bralko obdarilo s knjigo »Kako razumeti svet« avtorice Tine Bilban. Lepa nagrada je bila tudi gledališka predstava komedija Boksarsko srce, v kateri sta mlade nagrajence navdušila oče in sin Iztok in Domen Valič.

Bojana Špegel, sekretarka MZPM Velenje: »Pri Kajuhovi bralni znački se mentorji in mentorice zelo trudijo, posodobljajo sezname knjig, ki naj bi jih osnovnošolci prebrali. Vendar pa zadnje čase raziskave kažejo, da mladi vse manj berejo, kar nas skrbi. Zato mislim, da je dobro, da obstaja gibanje Bralna značka. Še več bo treba narediti za to, da bodo mladi večkrat vzeli v roke knjigo, ne le tisto z učno snovjo, ampak tiste, ki širijo obzorja, da se bodo začeli zavedati, da so knjige dobre prijateljice in da v družbi knjige nikoli niso sami.

Najbolj priljubljeni pisci med mladimi se v zadnjih letih precej spreminjajo. Najbolj izposojane knjige v knjižnicah so znane, a mentorji v šolskih knjižnicah osnovnih šol Šaleške doline izberejo knjige, ki jih mladi radi berejo. Tudi zato število bralcev v naši regiji ne upada, v drugih regijah pa.«