Zlati kamišibaj Vanji Ivi Kretič in Boštjanu Odru

Strokovna komisija 11. slovenskega festivala kamišibaj gledališča, ki je bil prejšnji vikend v Črnomlju, je najvišjo stanovsko nagrado zlati kamišibaj 2023 podelila Velenjčanoma Vanji Ivi Kretič in Boštjanu Odru. Dobila sta ga za predstavo Tja med ljudi bova, deklica, šla … ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo Ponikvar. Vizualna podoba za predstavo je delo akademske slikarke Uršule Skornšek.
Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali lutkarica in kamišibajkarica Tatjana Grabrijan, avtorica in urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija mag. Martina Peštaj, in akademski slikar Robert Lozar, je v svoji obrazložitvi med drugim izpostavila, da jih je Zlati kamišibaj očaral. »V konsistentno povezani predstavi, ki izvira v čustvih dveh ločenih zaljubljencev, se pred nami odvije zgodba, kljub dolžini kompozicijsko enovita, zaključena celota. Sinhrona interpretacija, ko imaš občutek, da igralca dihata kot eno, lepa vizualna podoba ter izčiščen govorni nastop nas s takšno silo objamejo s spojem ljubezni in tragedije, da se na koncu samo še vprašaš, če je takšna ljubezen sploh mogoča.«
Izmed 35 nastopajočih je strokovna komisija izbrala tudi nagrajence, ki so prejeli posebne nagrade. Med njimi je priznanje za debitanta prejel Matic Učakar, študent Pedagoške fakultete, Univerze na Primorskem, iz Vinske Gore. Navdušil je s sproščeno in duhovito lastno zgodbo o vodnem zmaju Pozoju iz Velenjskega jezera, ki se je odpravil v Pariz in vzel s seboj kar celotno jezero.