Zemlja se z nami pogreza

Mag. Ivan Sivec, eden najbolj plodovitih in najbolj branih pisateljev je v dvorani gasilskega doma v Škalah predstavil svojo 176. knjigo z naslovom Zemlja se z nami pogreza. Posvečena je Škalam, njihovi preteklosti od leta 1932 pa »skoraj vse do včerajšnjega dne,« kot je dejal avtor.

»Morda bo kdo med vami presenečen, tudi razočaran, ko bo knjigo prebral, saj je nastalo literarno delo, čeprav temelji na zgodovinskih dejstvih. Je družbeno-kritični roman, ki našo svobodo od začetka preteklega in tega stoletja kaže v luči, kot bi jo mi morali gledati. Želel sem prikazati, koliko je en rod pretrpel, kakšne preizkušnje je preživel, od gospodarske krize, svetovne vojne, povojnega časa, do davka za premogovnik in energijo ter gradnje modernega Velenja. Imam občutek, da je to moja najboljša knjiga in se bo tudi najbolj brala. Tega ne pravim zato, ker smo v Škalah,« je poudaril, »temveč zato, ker je tema dobra, dobri so bili pričevalci.«

Sivec je knjigo napisal po uradnih virih, s svojimi pričevanji in spomini pa so mu jo pomagali napisati domačini: družini Šumah in Zaluberšek, Cilka Kopušar, Herman Arlič, Drago Trkulja in še drugi.