Že dneve in tedne … Že 130 let

Šmartno ob Paki, 27. decembra – Natanko v ponedeljek je minilo 130 let odkar je po savinjski železniški progi prvič zapeljal vlak. Na ta slavnostni jubilej so se v pričakovanju v Šmartnem ob Paki pripravljali kar celo leto. V vrtcih in šolah so govorili ter se učili o vlakih, prireditve, ki so jih organizirali v Šmartnem ob Paki, pa so bile vezane na to tematiko. 15. decembra so z izdajo zbornika in odprtjem posebne razstave, ki je na ogled na železniški postaji Šmartno ob Paki, poudarili zgodovinsko vrednost 130-letnice savinjske železniške proge. Pri pripravi zbornika in razstave so sodelovali sodelavci Muzeja Velenje dr. Miran Aplinc, Vinko Mihelak, Mateja Medved in Milena Slatinjek. Osrednji dogodek se je odvil v ponedeljek 27. decembra, ko je potoval slavnostni vlak iz Velenja do Celja, na postanku v Šmartnem ob Paki pa se je v Martinovi vasi odvila osrednja slovesnost.

Slavnostna vožnja z najnovejšim vlakom Stadler

obletnico je obeležila vožnja z najsodobnejšim vlakom Slovenskih železnic po trasi proge, ki še danes obratuje. V vsakdanu so podobni vlaki izjema, kajti vlaki, ki obratujejo po teh progah, štejejo okoli 50 let. Slavnostna vožnja na modernem vlaku se je pričela v Celju, kjer so na vlak vstopili tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, podžupan Vladimir Ljubek in nekateri mestni svetniki. Jubilejne vožnje so se udeležili tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Polona Rifelj, župani okoliških občin, predstavniki Slovenskih železnic in drugi gostje. Na postaji v Velenju se jim je na vlaku pridružil tudi naš župan Peter Dermol ter plesna skupina Šaleška gospoda. Pot se je nadaljevala do Martinove vasi v Šmartnem ob Paki, kjer se je pričela osrednja slovesnost. Slavnostna vožnja po Savinjski železnici je bila tudi lep prispevek k obeleževanju letošnjega Evropskega leta železnic.

Zadnji obisk vlade je razveselil z informacijo s strani ministra za infrastrukturo, da leta 2023 načrtujejo začetek obnove železniške proge in vseh postajališč. Verjamejo, da se bodo občani po obsežni obnovi v predvideni vrednosti 100 milijonov evrov pogosteje odločali za potovanje z vlakom.

Osrednja slovesnost ob prazničnem jubileju

Prireditev se je začela nekaj minut čez 13. uro, ko so se vsi prisotni župani in povabljeni gostje po prihodu z vlakom, posedli na prizorišču dogodka v Martinovi vasi. Za organizacijo celotnega dogodka sta poskrbela občina Šmartno ob Paki ter Mladinski center Šmartno ob Paki. Sledili so govorili županov, ter drugih pomembnih gostov, katere je popestrila pestra glasbena obogatitev dogodka, z osrednjim gostom Otom Pestnerjem. »Šmarčani smo ponosni na železnico. Zavedamo se, da nam je železnica veliko dala. Živimo za njo, z njo in ob njej. V dobrem in tudi v slabem – želimo si da bo tako tudi v prihodnje. Iskrene čestitke ob praznovanju, želim vam prijetno preživljanje prazničnih dni. Zahvaljujem se vsem, ki ste kakorkoli prispevali pri realizaciji tega slavnostnega dogodka, ki smo ga poimenovali Že dneve in tedne… Že 130 let. Od zametkov pa do današnje izvedbe. Naj vsem, ki ste nas počastili s svojo udeležbo, ostane današnji dan v lepem spominu«, je med drugim povedal župan občine Šmartno ob Paki, Janko Kopušar. Del prireditve je bila tudi Praznična tržnica, na kateri je svojo ponudbo predstavil tudi Zavod za turizem Šaleške doline.

Župan MOV Peter Dermol: »Vemo, da ta železnica pomeni tudi razvoj našega mesta. 130 let skoraj da sovpada z začetkom izkopavanja premoga, prve elektrarne v Velenju. Zato je to neka zgodovina in razvoj našega mesta, predvsem pa se mi zdi, da je danes potrebno gledati naprej, da je potrebno narediti vse za to, da je železniška infrastruktura tudi v prihodnje tista infrastruktura, ki bo seveda pomenila en razvojni preboj. Vemo, da bomo s 3. razvojno osjo lahko marsikaj od tega pridobili, kljub temu, se mi pa zdi prav, da današnji dan izkoristimo za to, da se zahvalimo vsem tistim, ki so tako ali drugače prispevali k temu. Pomembno je, da se skupaj zavedamo kaj to pomeni za logistiko, za razvoj te regije in da bomo vsi skupaj naredili vse kar je v naši moči, da bomo ta razvoj izkoristili tudi v prihodnje. (Lara Oprešnik)