Zdravniki stavko preklicali

Ljubljana – V postopku mediacije med Fidesom in ministrstvom za zdravje je bil včeraj zvečer dosežen sporazum in napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je bila odpovedana. Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je potrdil parafirani sporazum z vladno stranjo, sklenjen v okviru mediacije, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Zdravniška zbornica Slovenije pričakuje takojšnje nadaljevanje dialoga. “Treba je izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, poskrbeti za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema ter poskrbeti, da bodo zdravniki in zobozdravniki imeli pogoje za kakovostno in varno obravnavo bolnikov. Zdravnike je treba razbremeniti nepotrebnih administrativnih obremenitev, da bodo imeli dovolj časa za paciente, prav tako morajo biti za svoje delo ustrezno in pravično nagrajeni,” so še navedli.

V torek zvečer pa so shode pripravili v večjih slovenskih mestih protestniki, bolniki, nezadovoljni s stanjem v zdravstvu. V govorih so poudarili predvsem pomen javnega zdravstva, ki mora biti dostopno za vse, in več kritičnih besed namenili odtekanju javnega denarja k zasebnikom. Stavkovnim zahtevam je v Ljubljani prisluhnil tudi predsednik vlade Robert Golob.