Zaživela Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji, ESERO Slovenija

V Centru Noordung v Vitanju je včeraj potekala uradna otvoritev Evropske pisarne za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji, ESERO Slovenija. ESERO Slovenija vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v partnerstvu s Centrom Noordung. Z vključevanjem vsebin s področja vesoljskih tehnologij v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje želimo med mladimi povečati interes za naravoslovne poklice.
Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja (angleško European Space Education Resource Office – ESERO) je projekt Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA). Namen programa je povečati interes med mladimi za nadaljnje izobraževanje na področju naravoslovnih znanj – znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike (angleško science, technology, engineering, and mathematics – STEM) z namenom delovanja na področju vesolja. V okviru programa se pripravlja in spodbuja vključevanje vsebin s področja vesoljskih tehnologij v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje, kar naj bi prispevalo k prepoznavnosti teh vsebin med mladimi.

Dogodka se je kot častni gost udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predstavnica ESE, vodja oddelka za STEM in inspiracijo na Uradu za izobraževanje Monica Talevi ter koordinatorka projektov ESERO in STEM izobraževanja Clara Cruz Niggebrugge.

ESA je oblikovala program ESERO, ker se s težavo glede pomanjkanja tehničnega kadra srečujejo tudi v drugih evropskih državah. H programu se lahko po lastni presoji vključijo države članice ali pridružene članice ESA. V program je trenutno vključenih kar 22 članic.

ESERO Slovenija vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v tesnem partnerstvu s Centrom Noordung. Ob stalni podpori ESE uporablja svoje bogate izkušnje na področju podpore izobraževanju STEM ter obsežno mrežo izobraževalnih ustanov in šol po vsej Sloveniji, s čimer bo lahko zagotovil velik učinek dejavnosti ESERO po celotni državi.

V preteklem mesecu je ESERO Slovenija že izvedel temeljito študijo o izobraževalnem okolju STEM in vesoljskem sektorju v državi. Izvedli so že tudi nekaj usposabljanj, povezanih z interdisciplinarnimi šolskimi projekti ESA, in prevedli didaktične vsebine iz zbirke ESA »Učienje z vesoljem«. V Centru Noordung je bil 4. decembra 2023 organiziran izobraževalni pogovor med poletom z astronavtom ESA Andreasom Mogensenom.