Zavedajo se, kaj pomeni domače

Letos članice Društva podeželskih žena Šaleške doline praznujejo 20. obletnico delovanja. Ta izjemna organizacija, ki je bila prvotno ustanovljena leta 2003 kot del Zveze kmetic, je zrasla iz dolgoletnih prizadevanj podobno mislečih kmečkih žensk v Šaleški dolini. Na druženju v Velenjki so predstavile svojih 20 let dela, predavanj, izobraževanj, strokovnih izletov, ekskurzij in kuharskih tečajev, ki so pustili močan pečat v življenju teh izjemnih žensk. Prejele so kar nekaj priznanj, priznanje Zadružne zveze Slovenije in plaketo Občine Šoštanj za svoje prijateljstvo, pomoč, povezovanje, prijaznost in delavnost.

Znajo stopiti skupaj, si prisluhniti in se družiti

Predsednica Sonja Kuhar je povedala, da so zelo povezane med seboj in se trudijo kmečko življenje približati tudi mestnim ljudem. Kljub dolgim delovnim dnem in vpetosti v vse sfere življenja na kmetijah se trudijo izenačiti svoj status z ženskami, ki so zaposlene drugače. Prav tako so ključne pri promociji podeželja in poudarjanju lokalnega.
Na kaj so najbolj ponosne? »Na to, da znamo stopiti skupaj, si prisluhniti in se družiti. Občutki so različni. Želimo si, da bi se mesto in podeželje zbližala, da bi ljudje začutili utrip in delček našega življenja in dela. Želimo večji poudarek pri povezovanju turizma in podeželja ter spodbuditi mlade, ki prihajajo na kmetije, da razmišljajo v tej smeri. Veliko prednost imamo, ker veliko znamo. Zavedamo se, kaj pomeni domače.«