Zanimiva dejstva o Kraljici Elizabeti II.

Pred kratkim se je cel svet soočil z žalostno vestjo o smrti kraljice Elizabete II. Pri 96 letih je umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem, poslovila se je po več kot 70 letih vladanja na prestolu. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o pomembni ženski britanske monarhije, ki jo je spoštoval ves svet.

 1. Kraljica Elizabeta je najdlje vladajoči monarh v zgodovini Velike Britanije. Premagala je celo svojo babico – kraljico Viktorijo.
 2. Kraljica je bila edina oseba v Združenem kraljestvu, ki je lahko vozila brez vozniškega dovoljenja. Vozila je sicer zelo dolgo, tudi v pozni starosti.
 3. Ko je bila stara 6 let, je postala lastnica doma. Prebivalci Walesa so ji namreč podarili hišo na območju kraljevega dvorca Windsor.
 4. Kraljica je imela dva rojstna dneva. Njen pravi rojstni dan je 21. aprila, uradni rojstni dan pa je praznovala drugo soboto v juniju, na letni paradi Trooping the Color, ki je tradicionalno praznovanje že od leta 1748.
 5. Njeni najljubši psi so bili korgiji. Gre za pasmo psov, ki jo je izumila sama.
 6. V svojem življenju je poslala več kot 50.000 božičnih voščilnic.
 7. Med njena darila iz drugih držav spadajo tudi živali, kot so slon, dve orjaški želvi, jaguar ter nekaj lenivcev. Vse te živali oskrbuje londonski živalski vrt.
 8. Kot kraljica je bila v službi 14 britanskih presednikov vlad. Med drugimi so to bili Winston Churcill, Margaret Thatcher in nedavno Boris Johnson.
 9. Kraljica je bila strastna navijačica Arsenala.
 10. Je prvi monarh, ki je leta 1993 odprla Buckinghamsko palačo za javnost.
 11. Svoje prvo elektronsko sporočilo je poslala leta 1976, prvo objavo na Instagramu pa leta 2019.
 12. Imela je zelo posebne prehranjevalne navade. Njen nekdanji kuhar je v svoji knjigi Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen objavil njene zasebne prehranjevalne navade.

13. Kraljica je vsak večer pred spanjem popila kozarec šampanjca, ob obrokih pa je najraje posegla po vinu.