Žaljivo, vendar se je boril za koristi učencev

Po pisanju časopisa Delo, 25. julija 2023, si Velenjčan, priznani slovenski mikrobiolog Miha Avberšek, lahko oddahne. Tudi na ljubljanskem višjem sodišču so namreč sklenili, da nesojeni velenjski ravnateljici Brigiti Mavec, učiteljici telovadbe na OŠ Gorica Velenje, kot zasebni tožilki ni uspelo dokazati, da je s svojimi izjavami zagrešil kaznivo dejanje razžalitve. Na sodišče je zoper njega vložila zasebno tožbo, on pa je v postopku skupaj s še nekaterimi pričami pripovedoval o poskusih podkupovanja v zameno za to, da bi Brigita Mavec postala ravnateljica.

Zgodba se je začela decembra 2019 in nadaljevala januarja 2020. To je bilo v času pred imenovanjem novega ravnatelja na OŠ Gorica. Kot podpredsednik sveta zavoda je Avberšek vodil postopek imenovanja novega ravnatelja, na razpis se je prijavila tudi predsednica sveta zavoda Barbara Trebižan, željo po vodenju šole pa sta izrazila še Tomaž Repenšek in Brigita Mavec. »Izbrana je bila Trebižanova,« piše Delo, »a vse skupaj bi se morda lahko precej drugače izteklo, če Avberšek po predstavitvi vseh treh kandidatov 8. januarja 2020 članom sveta zavoda ne bi prebral dopisa, ki ga je predhodno izročil tedanjemu velenjskemu podžupanu Petru Dermolu. Urad za družbene dejavnosti MO Velenje je namreč že sklenil, da je Mavčeva najbolj primerna za mesto ravnateljice.

V omenjenem dopisu se je Avberšek opredelil do ene od kandidatk, katere imena ni razkril, v oči pa so bodli trije odstavki. Eden od njih pravi: »Žal sem bil v tej vlogi tarča resnih, zelo spornih pritiskov, domala podkupovanja in ob tem ugotovil, da ne edini. Razlog za te pritiske je odločitev ustanoviteljice, občine, ki prek svojih odgovornih in vodilnih politično podpira objektivno najslabšega in celo škodljivega kandidata za ravnatelja.«

Ta naj bi bila Brigita Mavec, ki jo je Avberšek med drugim ocenil kot strokovno neprimerno za ravnateljico, za delo nesposobno in brez podpore v kolektivu in svetu staršev. Na sodišču je Avberšku v prid pričalo več prič in višja sodnica je menila, da je bilo Avberškovo sklepanje, da so prišli poskusi vplivanja na glasovanje iz »zaledja zasebne tožilke«, utemeljeno. »Iz izpovedi prič ne izhaja, da bi zasebna tožilka osebno poskusila vplivati na glasovanje, temveč posredno njen mož Marko Mavec,« ter kot so poudarile sodnice, tudi »mestna svetnika – znanca oziroma prijatelja zasebne tožilke,« zaključuje Aleksander Brudar, Delo.