Začetek sojenja v zadevi TEŠ

Na celjskem sodišču se je danes začelo sojenje vpletenim v zadevo okoli preplačane investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, med katerimi je tudi takratni prvi mož Teša Uroš Rotnik. Obtožnica jim očita zlorabo položaja in ponarejanja listin, na predobravnavnih narokih pred so krivdo zanikali.

Med obtoženimi so poleg nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika še vodja projekta Bojan Brešar, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, uslužbenci Teša Darko Weiss, Jože Lenart in Miran Leben, predstavnika Alstoma Frank Lehmann in Josef Reisel, davčni svetovalec Darko Končan, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik in podjetji General Electric ter Sol Intercontinental v likvidaciji.

Lani je po sklenjeni sodni poravnavi s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), krivdo priznala le ameriška skupina, pravna naslednica francoskega Alstoma, ki je zgradil šesti blok. Ta se je dogovorila za 261 milijonov evrov visoko zunajsodno poravnavo Tešu, ki je tako umaknil zahtevek iz uveljavljane škode v arbitražnem postopku.

Omenjena skupina je nato podpisala še sporazum s tožilstvom, s katerim se je pogodila za denarno kazen v višini 23 milijonov evrov in plačilo okoli 50.000 evrov sodnih stroškov. Tudi po več kot letu dni še ni znano, ali bo sodnica Mojca Turinek sprejela priznanje krivde. Nadaljevanje predobravnavnega naroka, kjer bo sodišče obravnavalo sporazum o priznanju krivde, bi moral biti dan pred načrtovanim začetkom sojenja ostalim obtoženim, a je bil preložen.

Obramba si je pred današnjim narokom prizadevala za preložitev, saj meni, da bi se morala sodnica najprej opredeliti do sporazuma o priznanju krivde General Electrica, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnji teden. Sodnica je vseeno vztrajala pri današnjem naroku.

Obtožnica, vložena maja 2020, vpletenim očita kazniva dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči pri navedenih kaznivih dejanjih. Rotnik naj bi Alstomu omogočil premoženjsko korist za več kot 284 milijonov evrov, pri tem pa naj bi se s prejemom provizij okoristil tudi sam.

Rotnik je Teš vodil od aprila 2003 do novembra 2010, v času, ko je prišlo do odločitve o gradnji 600-megavatne elektrarne, katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpela na 1,4 milijarde evrov. (STA)