Začela so se volilna opravila

Po uradnem razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila, so v ponedeljek začeli teči roki za njihovo izvedbo. Politične stranke in volivci tako lahko že predlagajo kandidate za poslance, kandidatne liste pa bo mogoče vlagati do 24. marca. Stranke seveda nadaljujejo s predvolilnimi aktivnostmi.

Predsednik republike Borut Pahor je že prejšnji teden razpisal redne državnozborske volitve, ki bodo potekale 24. aprila, za dan, s katerim začnejo teči roki za izvedbo volilnih opravil, pa določil 14. februar.

Od ponedeljka tako lahko politične stranke določajo svoje kandidatne liste in vlagajo kandidature. Kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj 1.000 volivcev.

Volivci imajo prav tako od ponedeljka že možnost, da s podpisi izrazijo podporo posameznim listam za vložitev kandidature. To lahko storijo na upravnih enotah, ki so v ta namen predvidoma odprle posebna okenca, volivcem pa se za obisk upravne enote ni treba naročiti.

Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti v volilno tekmo, lahko to storijo do 24. marca do polnoči, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list. Še prej, do 9. marca, pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Ta bo uradno stekla 24. marca.

Na volilno tekmo se sicer po napovedih podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Vse pa pospešeno nadaljujejo priprave na kampanjo.