Z zmerno vožnjo, varno do cilja

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa zato v sodelovanju s Policijo v ponedeljek, 10. avgusta, začenja z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 16. avgusta. Aktivnosti agencije bodo usmerjene predvsem v informiranje in ozaveščanje, Policija pa bo v tem času izvajala poostrene nadzore po vsej Sloveniji. Osnovni namen akcije je zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti in tudi njihovih posledic. Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h je enak padcu z višine 9,8 m. Zmerna vožnja, v skladu s cestno-prometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika, še poudarjajo na agenciji. Skupaj s Policijo pozivajo k strpni udeležbi v prometu, še posebej v času povečane gostote prometa in višjih temperatur, kar hitro vodi do večje nestrpnosti med vozniki, ki lahko privede do neljubih dogodkov. Pred nami je vroč konec tedna, ko se bodo mnogi odpravili na izlete ali na počitnice, na cestah bo tudi več motoristov in kolesarjev. Vozite zmerno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu, da boste varno prišli do cilja, svetujeta Agencija za varnost prometa in Policija.

Namen nadzora je vsem udeležencem v prometu zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo v času trajanja akcije po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Hitrosti še vedno predstavlja tretjino vseh kršitev

Med 1. januarjem in 31. julijem letos, se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.499 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1.749, beležimo 14,3-odstotno zmanjšanje. Letos je Policija od 1. januarja do 31. julija 2020 obravnavala skupaj 187.997 kršitev voznikov cestno-prometnih predpisov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo okrog 34,6 % vseh ugotovljenih kršitev. Policija je tako od 1. januarja do 31. julija letos obravnavala 64.687 kršitev s področja hitrosti, kljub zmanjšanju obsega prometa zaradi ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev.