Z osmim igralcem do osmega mesta

Foto: Luka Vovk / M24.si

Slovenska ženska rokometna reprezentanca domače prvenstvo sklenila tudi v solzah, a dosegla najboljšo uvrstitev na dosedanjih evropskih prvenstvih in si pripravila dobro popotnico za nadaljnje izzive.

Slovenija je bila med 4. in 20. novembrom znova prizorišče velikega športnega dogodka. Po moškem svetovnem prvenstvu v odbojki je skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro gostila še žensko evropsko prvenstvo v rokometu. Slovenska izbrana vrsta je na domačih tleh dosegla osmo mesto, a tudi najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih v zgodovini slovenskega ženskega rokometa je pustila grenak priokus.

Po končanem tekmovanju je vtise s prvenstva z nami delila kapetanka slovenske izbrane vrste, Ana Gros. »Mislim, da smo ne glede na vse lahko ponosni. Dosegle smo najboljši rezultat v zgodovini slovenskega ženskega rokometa, vseeno pa ostaja še nekaj grenkega priokusa. Predvsem tekma z Norveško nam bo ostala za vedno v spominu, res nam ni manjkalo veliko,« je dejala Velenjčanka, ki je prav na omenjenem obračunu poskrbela za nov mejnik v slovenski izbrani vrsti in na prvem mestu lestvice večnih strelk prehitela Tanjo Oder. Izjemna predstava, ki so jo Slovenke prikazale proti favoriziranim Norvežankam, pa je najbrž terjala tudi svoj davek. »Tega nočem navajati kot izgovor, ker ne bi smel biti, ampak mislim, da smo se čustveno in fizično proti Norveški precej izčrpale. Čeprav smo bile proti Madžarski zelo motivirane, vedele smo, da je pomembna tekma, da lahko na lep način zaključimo to prvenstvo. Mislim, da nam je zmanjkalo tudi malce discipline in več agresivnosti v obrambi, ki smo jo na drugih tekmah znale pokazati, tukaj je nismo. Zaradi vsega tega skupaj menim, da nismo mogle zmagati.«

Ker se slovenska izbrana vrsta od domačih navijačev ni mogla posloviti z zmago, je bilo razočaranje še toliko večje. »Velika čast je, da smo lahko prvenstvo igrale doma. To nam je prineslo res lepo izkušnjo in lepe občutke, navijači so bili naš osmi igralec na igrišču. Tudi ekipa se bolj poveže, ko igraš doma. Mi je pa zaradi tega še toliko bolj žal, da nismo uspele narediti tistega enega koraka več, ker smo imele res lepo priložnost.«

Opazil jih je rokometni svet

Kljub začetnemu razočaranju so varovanke Dragana Adžića izboljšale svoj najboljši rezultat na evropskih prvenstvih, s svojo borbenostjo in predstavami proti težkim nasprotnicam pa so dokazale, da lahko držijo priključek z najboljšimi, kar je dobra popotnica tudi za prihodnja tekmovanja. »Sigurno je. Pokazale smo, da se lahko kosamo z vsakim, da imamo srce, da znamo igrati in da lahko pariramo tudi najboljšim. Mislim, da nas tudi v rokometnem svetu ne bodo več podcenjevali. Si pa želimo, da bi se ta rezultat prevesil v še nadaljnje rezultate in bi lahko nadaljevali to, kar smo začeli graditi s tem prvenstvom in še pred tem.« Aprila se bodo Slovenke z Italijo pomerile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki ga bodo konec leta 2023 gostile Danska, Švedska in Norveška. Še vedno pa obstaja tudi želja za uvrstitev na Olimpijske igre.