Vsakdo lahko reši življenje

Druga sobota v septembru tradicionalno predstavlja svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni tudi začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Tudi letos bodo v tem obdobju v organizaciji območnih združenj Rdečega križa Slovenije potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice tako za najmlajše kot tudi starejše, saj je rdeča nit znova vseživljenjsko učenje prve pomoči.

Kaj so nas naučili epidemija in neurja?

Prva pomoč je največje humanitarno dejanje ter eden osnovnih gradbenih elementov pri zagotavljanju osebne varnosti in krepitvi lokalne skupnosti in bi kot taka morala postati del osnovne splošne izobrazbe. Epidemija covida-19 in še posebej nedavna neurja so nas opomnili, da je treba vedno najprej poskrbeti za lastno varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebnim.

Hkrati so navedeni dogodki izpostavili, da so lahko bolnišnice in reševalne službe preobremenjene, posledično je dostop do zdravnikov in zdravstvenih storitev otežen, tveganje za nastanek poškodb v gospodinjstvih pa se lahko znatno poveča. Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja.

Vsakdo lahko reši življenje

Pomena vseživljenjskega učenja prve pomoči in dostopnosti znanj se je v letošnji poslanici dotaknila tudi predsednica RKS mag. Ana Žerjal: »Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopni vsakomur, saj so pomemben gradbeni element pri zagotavljanju osebne varnosti in krepitvi kapacitet lokalne skupnosti. Zavedanje, da vsakdo lahko reši življenje, prepreči poslabšanje zdravstvenega stanja in izboljša možnosti preživetja, je glavno vodilo vseh, ki neutrudno skrbimo za usposabljanja. Tako s skupnimi močmi pomembno prispevamo k uresničevanju Strategije 2030, katere cilja sta zmanjšati negativen učinek nesreč, število umrlih in obolelih ter povečati kapacitete lokalne skupnosti in družbe.«

Pri RKS bodo v sodelovanju z drugimi deležniki še naprej vztrajali, da bi morala prva pomoč postati sestavni del učnih načrtov že v vrtcih ter nato v osnovnih in srednjih šolah, saj je to ena od strategij za doseganje varnejšega okolja in odpornosti za celotno prebivalstvo.

V mesecu prve pomoči bodo v organizaciji območnih združenj potekali različni brezplačni dogodki, delavnice in srečanja. OZ RK Velenje bo dogodek pripravilo v petek, 29. septembra, med 10. in 11.30 v Velenjki in v četrtek, 12. oktobra, med 10. in 12. uro v prostorih združenja na Prešernovi 9b v Velenju.