Vrhunski spoj Kajuha in umetne inteligence

Z nič kaj poletnimi temperaturami so se na Titovem trgu začele letošnje, že 38. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje. Zato pa sta srca in roke ogrela kulturna ustvarjalca leta MO Velenje: Stane Špegel, letošnji, in Jure Pukl, lanski prejemnik priznanja. Predstavila sta se kot avtorja in izvajalca večmedijskega projekta Kajuh via UI.

Rdeča nit projekta je Kajuhov cikel ljubezenskih pesmi, ki so transportirane v današnji čas s pomočjo umetn(išk)e inteligence. Osem Kajuhovih ljubezenskih pesmi je z uporabo množice spletnih orodij uglasbenih in prevedenih v dvajset svetovnih jezikov, ki jih deklamira prav toliko virtualnih govorcev. Avdio-vizualni performance spremljajo še v video vkomponirani digitalni plesalci. Vizualno zelo izdelana in glasbeno odlično pospremljena video projekcija je navdušila občinstvo, glasbeni del, ki ga je dodal Jure Pukl, pa je bil dodatni koncert tega vrhunskega glasbenika.

Projekt prinaša novo dimenzijo Kajuhovemu ciklu ljubezenskih pesmi ter gledalcem omogoči pristop njegovi poeziji na sodoben način, hkrati pa lahko tudi spodbuja razmislek o vlogi umetne inteligence v umetnosti in kulturi ter o njenem vplivu na prihodnost te panoge.

Več v Našem času, št. 23, ki izide 8. junija!