Volkovi v glasbenem svetu in na knjižnih policah

V knjižnici Šmartno ob Paki so gostili priljubljenega slovenskega glasbenika Andreja Šifrerja. Ne po naključju ‒ konec preteklega leta je namreč izdal knjigo z naslovom Volkovi, ki jo je označil kot »prva pop rock glasbena kriminalka« pri nas.

Kot je povedal, je njegov knjižni prvenec nastal iz notranje potrebe, ki se mu je kot megla valila po glavi. Napisal jo je že pred dobrimi desetimi leti, jo dal prebrati nekaterim ljudem, ki pa jim ni bila všeč, zato je namero o izdaji opustil. Ko jo je dal po več letih dal prebrati drugemu občinstvu, je bilo to navdušeno. Med drugim jo je pokazal tudi Tomažu Domicelju, ki je napisal spremno besedo in pri tem navedel, da jo je moč prebrati na dva načina: kot analitično in »v šusu«.

Po avtorjevih besedah prva pop rock glasbena kriminalka bralca popelje v svet zakulisja vsega, kar prinašajo slava in njene temne plati, ki jih navadni smrtniki ne poznajo. V središču zgodbe sta dva še edina živa člana nekdaj priljubljene glasbene skupine, ki se srečata 15 let po razpadu ansambla, po smrti kolega, ko začneta razmišljati o vrnitvi na glasbene odre.

»Roman opisuje slovensko pop glasbeno skupino z vsemi njenimi težavami in uspehi. Tako kot marsikoga pred njimi tudi Volkove načnejo stvari, kot so ljubosumje, slava, alkohol, ženske … In prezgodnja smrt. Fantje so začeli svojo glasbeno kariero kot prijatelji, na koncu se skregajo, stepejo in ne govorijo več. Ko za vedno utihne že drugi Volk, se pojavi vprašanje: gre le za nesrečno naključje ali jih morda nekdo namenoma iztreblja?« Skupina je izmišljena, vse okoli nje pa ne, še pojasni avtor. V knjigi resničnih ljudi ni poimenoval s pravimi imeni, edini svoje ime nosi le legendarni TV-urednik in ustvarjalec Dušan Hren.

Na predstavitvi smo slišali, da je prva naklada pošla, v pričakovanju je druga. Morda bo prišlo tudi do filmske uprizoritve, saj pobud o tem ne manjka? »Ne vem, vse je v rokah drugih. Samemu sebi ne bom zapiral vrat in govoril, da se to ne da. Bi bil pa zelo vesel, če bi film nastal, saj bi s tem zapolnil še eno vrzel v življenju.« Bo ugledala luč sveta še kakšna njegova knjiga? O tem v tem trenutku ne razmišlja, saj so v ospredju druge stvari: »Še vedno veliko nastopam, predstavljam knjigo, 27. aprila se razstava o meni ob moji 70-letnici, ki ste si jo lahko ogledali tudi v Velenju in Šoštanju, seli v London. Po podatkih, ki jih imam, so tamkajšnji Slovenci že kupili več kot 100 vstopnic in veselim se snidenja z njimi in svojimi Angleži. Delujem v različnih smereh, kar je zame v tem obdobju mojega življenja zelo pomembno. Pri 71. letih naenkrat Šifrer ni samo glasbenik, ki pride na nastop in nekaj odpoje sam ali z »bendom«, ampak ima še razstavo, predstavlja knjižni prvenec … Skratka, se mi dogaja, moje življenje je zelo razgibano,« nam je še povedal Šifrer.