Veliki teden

V začetku aprila se letos začenja tudi veliki teden, ki je po skoraj stoletje starem Mlinškovem izročilu »zelo posvečen čas, posebno veliki četrtek, petek in sobota. Te dneve se na zemlji ne sme opravljati del. Strog post; zajtrk samo kruh – šele ob devetih, kosilo ob enajstih. Južina se smatra po veliki noči ob dvanajstih. Te dni se moli v čast Kristusovem trpljenju in smrti.«

Tudi drugod po dolini je strog »delopost« nastopil najkasneje v četrtek in je veljal za ljudi in živino, vse dokler so bili v cerkvah zvezani zvonovi. Kdor bi se tega ne držal, bi imel vse leto, tako so menili, nesrečo pri živini. Pripravljali so lahko le krmo, kolikor so jo potrebovali med prazniki. Gospodinje pa so v tem času (v glavnem sicer v prvih treh dneh velikega tedna) morale od vrha do tal počistiti vso hišo in jo pobeliti.

»Ako se na veliki petek zjutraj pred sončnim vzhodom pomete iz vseh kotov pajčevina v smeri proti izhodu, bo izginila vsa golazen in mrčes,« je zapisal Mlinšek v okolici Velenja okrog leta 1935.